Et portrett av en sterk personlighet

Den 60-årige kreftsyke Vidar Bøe som syklet Trondheim-Oslo på tandem med blinde Tahir Hussain ble kåret til årets ildsjel under Idrettsgallaen i 2010. Nå har Håvard Rem skrevet historien om Bøe.

Vidar Bøe var til stede da Gyldendal presenterte sine høstbøker, og Bøe fortalte da kortversjonen om sitt liv. Han har arbeidet som politimann i Oslo. Han hadde alltid tatt parti for de svake i samfunnet. Når Bøe møtte alkoholikeren med rødspritflaske i den ene handa og ølflaska i den andre, var ikke det første han gjorde å ta fra han flaskene. Heller begynte han å prate med vedkommende. Og det at han møtte disse nærmest utstøtte som menneske til menneske, gjorde alltid et sterkt inntrykk på dem. Bøe har ledet idrettslag for ungdom som har falt utenfor samfunnet. Også i privatlivet hadde Bøe en sterk opplevelse. Hans sønn på 17 år døde plutselig av hjertesvikt. Han er inkarnasjonen av det som må kalles en ildsjel og en hverdagshelt.

Nansen som vitenskapsmann

Historikeren Harald Dag Jølle vil i boka ”Nansen. Oppdageren” vise at Nansen ikke bare var polarforsker, men at han også var vitenskapsmann i verdensklasse på andre felter, bl.a. gjorde han banebrytende arbeider innen biologi. Jølle beskriver Nansen som en person med store evner og stor tro på seg selv. Han kritiserte også stormaktene for deres imperialistiske politikk. Dette er første bind av to, det neste kommer i 2012.
En annen nærmest mytisk skikkelse som blir en biografi til del i høst, er Thor Heyerdahl. Tidligere har Ragnar Kvam jr. skrevet to bind i biografien om denne oppdageren og omstridte vitenskapsmannen. Det avsluttende bindet, som har tatt flere år å fullføre, kommer nå i høst. Boka har fått tittelen ”Mannen og mytene”. Vi nevner ellers at det for tiden foregår en filminnspilling om Heyerdahls liv.

Krigen – den er stadig tema i nye bøker. Gyldendal gir i høst ut Asbjørn Jaklins bok ”De dødsdømte”. Den handler om de 25 nordmenn som ble dømt til døden og henrettet etter at krigen var slutt. To av dem er godt kjent, nemlig Vidkun Quisling og Henry Rinnan. Blant de andre som ble dømt til døden, finner vi torturister, angivere, politimenn, gestapofolk og NS-statsråder. Jaklin har hatt tilgang til dokumenter som ennå ikke er frigitt for offentligheten. Forfatterne har tidligere bl.a. skrevet ”Nordfronten”, ”Isfront” og ”Historien om Nord-Norge”.

Skolebyggeren

Den amerikanske fjellklatreren Greg Mortenson omkom nesten i et forsøk på å bestige fjellet K2. I takknemlighet til de i Nord-Pakistan som reddet han, lovte han å bygge skole for de barna som bodde i den ekstremt fattige landsbyen som huset livredderne hans. Dette skriver han om i boka ”Tre kopper te”, som kom på norsk i 2010. Denne høsten kommer Mortensons bok ”Skoler av stein”. Han har mange godt hjelpere, også lokale, i arbeidet med å bygge skoler i fjellområdene nord i Pakistan. Han satser også på å få bygd skoler i Afghanistan, og her må han overbevise amerikanerne at dette er et mer effektivt våpen mot ekstremisme enn det å bruke bomber.

Powered by Labrador CMS