Skoletrusler kan straffes med tre års ubetinget fengsel

To gutter på 16 år risikerer fengselsstraffer på inntil 3 år etter å ha framsatt trusler mot en skole i Porsgrunn. Men politiadvokaten ønsker heller et stormøte i konfliktrådet med elever og lærere.

Publisert

 

 

Jodel

 

  • Tysk mobilapp, som i utgangspunktet retter seg mot studenter.
  • Lansert i oktober 2014
  • Appen har 17-års aldersgrense, men denne blir ofte ikke overholdt.
  • Meldingene («jodelene») kan leses av alle som er logget på appen og befinner seg i en radius på ti kilometer fra brukeren.
  • Jodelene får pluss eller minuspoeng av andre brukere. En jodel som har fått fem minuspoeng, vil ikke lenger vises i feeden til brukerne. Poengene blir også brukt til å regne ut «karma», men dette får ingen direkte konsekvenser for brukeren.
  • Brukerne er i utgangspunktet anonyme, men selskapet opplyser at de vil oppgi deres identitet til politiet ved mistanke om lovbrudd.

 

Kilde: Jodel, Tønsbergs Blad, NTB

 

 

Straffelovens § 264:

Grove trusler straffes med fengsel inntil 3 år. Ved avgjørelsen av om trusselen er grov skal det særlig legges vekt på om den er rettet mot en forsvarsløs person, om den er fremsatt uprovosert eller av flere i fellesskap, og om den er motivert av fornærmedes hudfarge, nasjonale eller etniske opprinnelse, religion, livssyn, homofile orientering eller nedsatte funksjonsevne.

 

I november 2015 tikket denne meldingen inn på Jodel: «Nå har jeg planlagt tidenes terroraksjon på Porsgrunn VGS, Glocken (pistol, red.anm.) ligger klar i sekken, bare vent. Da skal de faen meg få det!»

 

– Tøffer seg

Personene bak denne meldingen trodde de var helt anonyme. Elevene ved skolen ble beordret inn i klasserommene og en elev sendte følgende melding til sin mor, ifølge Varden: «Skolen har lock down, kommet trussel om en som skal ha terroraksjon på skolen med pistol. Er stengt inne på klasserommet inntil videre. Rektor har låst døra.»

På Twitter gikk følgende melding ut fra politiet: «Porsgrunn videregående skole har mottatt trussel som gjør at politiet planlegger en rolig og styrt evakuering av elevene, opplyser politiet i Telemark klokken 11.16».

Skolen ble etter hvert evakuert og gjennomsøkt. Klokken 12:14, samme dag, meldte politiet: «Vi har pågrepet en person som har erkjent å ha sendt en trussel mot Porsgrunn vgs».

Det viste seg at det var to 16-årige gutter som stod bak trusselen.

– Vi erfarer at dette ofte er unge, uvitende som ikke skjønner konsekvensen av det de gjør, sier Georg Andersen, politioverbetjent og leder av etterforskningsseksjonen ved politiet i Telemark, til TV 2.

En trusselmelding av en slik type tas på største alvor av politiet, men ofte erfarer politiet at det er ungdommer som står bak - personer de ofte ikke kjenner til fra før.

– Dette er gjerne ungdommer som prøver å tøffe seg, jeg kan ikke si det på annen måte. De har kanskje tenkt å skape furore innenfor en mindre krets, og har ikke sett konsekvensen, sier Andersen.

 

Foreldrenes ansvar

Leder av forebyggende seksjon ved Grenland politistasjon John Eivind Ullenes oppfordrer foreldrene til å følge med på hva ungene gjør på internett, både via mobil og data.

– Unger nede i 12-årsalderen er på sosiale medier, foreldrene må ha styring på hva de gjør på nett. I dagens samfunn er det å gi barn en oppdragelse i hvordan de oppfører seg på nett et foreldreansvar, sier Ullenes til Utdanning.

Politiets forebyggende seksjonen er på besøk på skoler og i skoleklasser for å jobbe forebyggende, da er det ofte rus og rusproblematikk de har fokus på.

– Jeg kommer gjerne rundt og snakker om nettvett ved skolene. Det er jo også greit å opplyse hvor store følger slike trusler kan føre til, sier Ullenes.

 

Jodel tar ansvar

Dagen etter trusselen om skoleskyting stenger Jodel ute brukerne i Porsgrunns-området. På Jodels app blir man nå hindret tilgang i Porsgrunn. Jodel skriver på appen sin at de midlertidig har stengt bruken i området, på grunn av misbruk.

De går også ut med en advarsel til sine brukere:

Jodels advarsel til sine brukere

På Jodels nettsider er det også klart at det er mot brukervilkårene, mens personvernvilkårene sier at visse data kan lagres og utleveres i slike situasjoner.

 

Påstand om betinget fengsel

De to guttene på 16 år er siktet for grove trusler som kan straffes med inntil tre års ubetinget fengsel.

Kriminalomsorgen foretar imidlertid personutredning av de to, ifølge Varden, for å se om de er egnet til ungdomsstraff i stedet for ubetinget fengsel. Politiadvokat Guro Siljan ved Telemark politidistrikt har sendt over saken til tingretten.

– Det er opp til retten å avgjøre straffen, men jeg har foreslått en betinget fengselsstraff med to års prøvetid og et stormøte i konfliktrådet. Det vil si at elever ved skolen og lærere og politiet vil være tilstede når guttene må møte. Begge guttene er ikke tidligere straffet, sier Siljan til Utdanning.

– Sa de noe om hvorfor de gjorde dette?

– Det sier at de ikke tenkte over at handlingen fikk så store konsekvenser. Det er et stort apparat som settes i verk når det kommer slike trusler. I dette tilfellet kom trusselen mot en stor videregående skole som ligger i et område der det er en barnehage og en høgskole i nærheten. Alle måtte holde seg innendørs. Foreldrene til barna i barnehagen fikk beskjed via sms. Det er viktig at ungdommer får kjennskap til at det er alvorlig å sette frem slike trusler og at det får enorme konsekvenser, sier Siljan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS