I dette bygget holder Cultiva barnehage AS til. Daglig leder Renate Lundgren Nysæter er den som topper lønnslisten i landets AS-barnehager med sine 1,7 millioner kroner i årslønn. Foto: Google.
I dette bygget holder Cultiva barnehage AS til. Daglig leder Renate Lundgren Nysæter er den som topper lønnslisten i landets AS-barnehager med sine 1,7 millioner kroner i årslønn. Foto: Google.

Krever 2 millioner tilbake fra privat barnehage i Bergen

Etter en ny gjennomgang av regnskapene i Cultiva barnehage AS for 2014-2016 krever Bergen kommune å få tilbake 2.054.000 kroner av tilskuddet som er gitt til barnehagen.

Publisert

Bergen kommune satte i gang tilsyn med barnehagen etter at Utdanning skrev om at hver tredje krone av barnehagens inntekter gikk til lønn til eieren av barnehagen.

Saken ble publisert i april i fjor. Etter flere runder med dokumentasjon fra barnehageselskapet har Bergen kommune konkludert med at offentlig tilskudd og foreldrebetaling ikke er brukt i tråd med regelverket.

De har blant annet sett på eiers lønn. Eier og daglig leder av Cultiva Barnehage AS i Bergen, Renate Lundgren Nysæther, bevilger seg selv 1,7 millioner kroner i lønn av barnehagens driftsinntekter på 5,2 millioner i 2015. Hun var dermed den daglige lederen i en AS-barnehage som tjener mest.

 

Klager til Fylkesmannen

Barnehageeier Renate Lundgren Nysæther kommer til å påklage vedtaket fra Bergen kommune til Fylkesmannen.

– Jeg og Bergen kommune er grunnleggende uenige i hvor mye jeg jobber. I tillegg til å jobbe i barnehagen driver jeg også barnehageselskapet. Totalt sett jobber jeg mye mer enn en 100 prosent stilling, sier Nysæther til Utdanning.

Hun har ingen tro på at vedtaket blir stående, men tar høyde for at selskapet må betale tilbake noe.

– Men ikke i nærheten av det som kreves. Nå er det opp til Fylkesmannen å vurdere saken, sier Nysæther.

– Hvordan vil et tilbakebetalingskrav påvirke driften av barnehagen?

– Det er allerede i dag krevende å drive barnehage, med stadig nye krav til bemanningsnorm og en uforutsigbar tildeling av tilskudd. Vi må bare ta inn over oss at en tilbakebetaling vil gå ut over driften. Gleden jeg har hatt ved å drive barnehage svekkes hvis dette fortsetter, forteller Nysæther.

Etter at saken først ble omtalt i media for litt over ett år siden, sier Nysæther at hun har fått bekreftelser både fra fornøyde barn, foreldre og ansatte på at de driver en god barnehage.

– Hadde jeg vært litt mer forretningskvinne og ikke så mye opptatt av å drive en god barnehage, kunne jeg ha tatt ut lønn som utbytte sånn som de større kjedene, og da ville ikke denne situasjonen oppstått, sier Nysæther.

 

Flere lovbrudd

– Barnehageloven er der for at foreldrebetaling og offentlig tilskudd skal komme barna til gode. Her mener vi eier har tatt ut goder til seg selv. Barnehagen har brutt alle vilkårene i barnehagelovens paragraf 14a, seier kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune til NRK.

«I vurderingen har kommunen lagt vekt på at regelbruddene representerer en betydelig økonomisk verdi, dvs. at et betydelig beløp i offentlige tilskuddsmidler er brukt i strid med barnehagelovens krav», heter det i vedtaket ifølge Bergens Tidende, som meldte om saken først.

– I utgangspunktet var dette et tilsyn for å se på lønnskostnadene. Dette ble utvidet til å se på ulovlige lån til eier og dekning av privat bilbruk. Vi opplever at barnehagen også her har brukt offentlige tilskudd og foreldrebetaling på en ulovlig måte, sier Rastad til NRK.

 

 

Powered by Labrador CMS