Snødugnad i Harstad.

Lærere måker tak for å bistå under snøkaoset i Harstad

Da kommunen ba om hjelp, var ikke lærere vanskelige å be. De stilte opp og har måket tak som truet med å knekke sammen av de enorme snømengdene som har lavet ned i Harstad.

Publisert

– Det er deilig å få kommet seg ut og få brukt kroppen, sier Ole K. Frikstad som til daglig er å finne ved Seljestad barneskole i Harstad, der han har vært vikarlærer i tre år. Den siste uka har han for det meste hatt hjemmekontor.

– Men det er jo fryktelig kjedelig å gå hjemme og inne. Alle rommene i huset er vasket, og det var ikke så mye å ta seg til. Så da jeg ble spurt om å være måkehjelp, var det lett å si ja, sier Frikstad.

Jubler for ekstrahjelp

Torkel Storli ved eiendom og vedlikehold i Harstad kommune forteller at det ikke er uvanlig at det kommer store mengder snø i mars måned.

– Været veksler veldig her på denne tiden, på grunn av de polare lavtrykkene som kommer. I går var det sol og fint, i dag laver det ned igjen, sier han.

Flere av dem som jobber i hans avdeling er dessuten i karantene og har fått streng beskjed om å holde seg hjemme hvis de ikke er 100 prosent friske. Storli anslår at om lag en fjerdedel av arbeidsstokken hans mangler. Da blir man glad for at et ekstra arbeidslag stiller opp.

– Vi hadde mye tung snø som hadde pakket seg sammen. De som bistod oss var nok slitne på slutten av dagen. Men det senker stressnivået mitt når jeg vet at det er folk som kan hjelpe til. Vi kan risikere at takene kneler og faller sammen hvis vi ikke får måkt dem, sier Storli.

Han har plass til flere navn på listen sin også, som han kan spørre hvis det fortsetter å lave ned.

– Det er bare å melde seg hvis man er frisk og rask, det kommer til å bli flere tak som må måkes, sier Storli og sier at snøen igjen laver ned utenfor vinduet hans fredag ettermiddag.

Harstad den 20. mars 2020.

I beredskap for Heimevernet

Lærer Frikstad hadde hjelp fra et titalls andre da de måket taket på Medkila skole, i Harstad.

– Vi fikk god teknikk etter hvert, og fikk med oss større og større flak. Det var fint å komme seg ut, og det var sol og fint, sier Frikstad.

Lærervikaren er også blitt varslet om at han kan bli innkalt av Heimevernet.

– Jeg har fått beskjed om at jeg må være i beredskap. Det kan for eksempel være snakk om at vi blir satt opp til å stå på grenseovergangene, sier Frikstad.

– Har du ingen timer på skolen?

– Jo, jeg har hatt litt undervisning for de elevene som har krav på plass på skolen nå. Vi prøver å gjøre det så greit for dem som er der som mulig.

Frikstad er ikke utdannet lærer, men har vært vikarlærer i snart tre år.

– Jeg trives veldig godt og planen er å få tatt lærerutdanning. Kanskje jeg benytter meg av det samlingsbaserte tilbudet som finnes i Bodø, sier Ole K. Frikstad.

Powered by Labrador CMS