Audun Lusbakken (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er to av toppolitikerne som har takket nei til å rykke fram i vaksinekøen.
Audun Lusbakken (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er to av toppolitikerne som har takket nei til å rykke fram i vaksinekøen.

Flere toppolitikere takker nei til vaksine

Flere toppolitikere har takket nei til koronavaksine. – Jeg har ikke god nok begrunnelse for å ta imot vaksine nå, sier Trygve Slasvold Vedum (Sp).

Både han og SV-leder Audun Lysbakken takker nei til vaksine, ifølge VG. Før helgen ble det klart at regjeringen går inn for å vaksinere 500 personer på Stortinget, i regjeringen, på Slottet og i Høyesterett.

Dette skapte sterke reaksjoner, blant annet fordi det gjøres før helsepersonell og ansatte i barnehager og skoler får tilbud om vaksine. 125 kommuneoverleger har også bedt regjeringen snu.

– Vi tenker det er underlig at dette tilbudet kom nå, og at Stortinget ikke ble konsultert i forkant. Jeg har forståelse for at andre grupper i mer utsatte yrker reagerer på regjeringens beslutning, uttaler Lysbakken overfor avisa.

Les denne: Fylkesleder i UDF reagerer på at stortingspolitikere prioriteres for vaksine

Før helga takket også Aps Torstein Tvedt Solberg og Bjørnar Moxnes (Rødt) nei.

– Den bør gå til en lærer. Bakteppet er at jeg mener lærere i skole og barnehage burde fått en plass i vaksinekøen, sier Tvedt Solberg.

Også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum takker nei.

– Jeg har full forståelse for dem som takker ja til tilbudet. Personlig har jeg valgt å takke nei til tilbudet fra regjeringen, skriver Trygve Slagsvold Vedum i en sms til VG.

Tidligere Frp-leder Siv Jensen er også en av dem som takker nei.

Preben Aavitsland, overlege i Folkehelseinstituttet, sier at det ikke er et faglig råd om å prioritere stortingsrepresentanter i vaksinekøen.

– Vi anbefaler at alle vaksinerer seg, men vi har ikke anbefalt at regjering, storting og departementer skal gå foran i køen nå. Dette som det nå er mye snakk om i avisene, det er noe som regjeringen har bestemt. Ikke noe som vi har anbefalt.

Høyres Peter Frølich, Frps Sivert Bjørnstad, Sps Marit Arnstad, Aps Ingvild Kjerkol, Aps Eva-Kristin Hansen, Høyres Elin Agdestein og Kent Gudmundsen er blant dem som har takket ja.

Adresseavisen melder at stortingsrepresentantene Lars Haltbrekken (SV), Arild Grande (Ap) og André Skjelstad (V) har takket nei.

– Jeg venter på min tur i vaksinekøen, sier Haltbrekken.

Powered by Labrador CMS