4 av 10 barnehager måtte redusere åpningstidene under koronaepidemien

Økt smittetrykk vinteren 2021 tvang fire av ti barnehager til å redusere åpningstiden. Hardest rammet var barnehager i Oslo, Viken og Vestland.

I januar og februar måtte 39 prosent av landets 5600 barnehager redusere åpningstiden, en økning fra 30 prosent høsten 2020, viser en analyse fra Utdanningsdirektoratet.

Det har vært store regionale forskjeller. I Oslo måtte hele 90 prosent av barnehagene redusere åpningstiden, mens det samme gjaldt 54 prosent i Viken og 48 prosent i Vestland. Minst berørt var barnehager i Agder og Troms og Finnmark, der kun åtte prosent måtte redusere åpningstiden.

Analysen viser også at 17 prosent av barnehagene måtte stenge helt eller delvis i vinter på grunn av smitteutbrudd eller smitteverntiltak. Ofte dreide det seg om en til tre dagers stenging. Også her var det store regionale forskjeller. I Oslo måtte 46 prosent av barnehagene stenge, mens det gjaldt 32 prosent i Viken og 12 prosent i Vestland. Minst stenging opplevde Møre og Romsdal med kun én prosent.

I dag er det 13 500 barn med vedtak om spesialpedagogisk hjelp, nedsatt funksjonsevne eller tegnspråkopplæring i barnehagen. Den nye analysen viser at mange av disse barna fikk et tilbud tilnærmet som normalt i de krevende vintermånedene.

De stengte barnehagene ga et tilbud til åtte prosent av barna i barnehagen. Dette er enten barn av foreldre i samfunnskritiske yrker eller som regnes som sårbare barn.

– Dette viser at mange barnehager har strukket seg langt. Samtidig er jeg fortsatt bekymret for de barna som ikke har fått et godt nok tilbud. Kommunene og øvrige barnehageeiere må passe på og følge opp fremover, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

Hele analysen kan du lese her

Powered by Labrador CMS