Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vurderer strengere tiltak i Oslo.

Stengte skoler og barnehager og forbud mot sammenkomster vurderes i Oslo

Allerede tidlig neste uke kan det bli ytterligere innstramminger i Oslo. Byrådet diskuterer nå stengte skoler og barnehager og forbud mot sosiale sammenkomster.

– Vi vurderer ekstraordinære tiltak fram mot påske, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en epost til NTB søndag.

Til NRK sier han at tiltakene er «rett rundt hjørnet».

Byrådet satt søndag kveld i møter med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedepartementet for å drøfte nye tiltak, opplyser helseminister Bent Høie (H) til NRK.

– Svært krevende

– Det er helt avgjørende at de kommunene som har mye smitte nå, tar grep, sier Høie.

Bakteppet for de nye tiltakene er at koronasmitten øker i Oslo trass i de siste innstrammingene. Det siste døgnet er det påvist 223 nye koronasmittede, nesten dobbelt så mange som samme dag i forrige uke.

Johansen mener situasjonen er svært krevende, særlig fordi den britiske virusvarianten, som er langt mer smittsom, nå er helt dominerende i Oslo.

– Vi er nødt til å stoppe smitten og sette inn de tiltakene som er nødvendig for å ta tilbake kontrollen, sier han.

Les også: Smitten sprer seg – skoler settes på rødt nivå i flere kommuner

Skoler og barnehager kan bli stengt

Problemet er at han ikke har så mange verktøy igjen i kassen etter at Oslo har vært nærmest stengt ned i ukevis. Byrådet har nå bedt om faglige råd om hvilke nye tiltak som kan iverksettes.

Smitten har særlig økt i de yngre aldersgruppene. Dermed seiler stenging av skoler og barnehager opp som en mulighet.

Lillestrøm kommune besluttet søndag å stenge Skjetten skole hele neste uke på grunn av et større smitteutbrudd.

Et annet tiltak som Oslo-byrådet nå diskuterer, er forbud mot sosiale sammenkomster. De neste 14 dagene må Oslo settes i «hvilemodus», sier Johansen.

Nakstad: – Det haster

Det haster med å få kontroll på smitten i og rundt Oslo, mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Han sier til NTB søndag at hans frykt er at den raske spredningen skal sette hele systemet med testing og smittesporing i fare.

– Smittetallene er nå så høye at det begynner å bli problematisk å få testet, analysert prøver og smittesporet i de bydelene og nabokommunene hvor smitten er høyest, advarer han.

– Vi er bekymret for at vi ikke lenger skal klare å spore smitten og sette nærkontakter i karantene. For da klarer vi heller ikke å bremse smittespredningen like effektivt. Det vil føre til stadig økte innleggelser i Oslo-regionen.

Forby sammenkomster

Smittetrykket er størst i bydelene Grorud og Stovner øst i Oslo. Der er 1 prosent av befolkningen blitt smittet på bare to uker.

Smittevernoverlege i Oslo Frode Hagen peker på at tiltakene ble ytterligere strammet inn for et par dager siden.

– Vi må se om disse har en effekt før vi vurderer veien videre. Smittetrykket er høyt over hele byen, og foreløpig er det ikke noe som skulle tilsi at man bør differensiere tiltakene ytterligere fra bydel til bydel, sier han.

Powered by Labrador CMS