Permitterte lærlinger skal fortsatt få dagpenger, foreslår regjeringen

Regjeringen vil sørge for at lærlinger ikke blir stående på bar bakke på grunn av korona-pandemien.

Publisert

– Vi foreslår å forlenge den midlertidige ordningen som gir lærlinger rett på dagpenger, slik at lærlinger som nå permitteres eller mister læreplassen sin, ikke skal stå på bar bakke, sa arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) på regjeringens pressekonferanse onsdag.

Regjeringen vil at ordningene for permitterte lærlinger skal videreføres til 1. juli.

– Nå har vi gode indikasjoner på at vaksineringen av befolkningen har kommet langt innen sommeren. Da vil behovet for ekstraordinære koronatiltak forhåpentligvis bli mindre, og flere av de permitterte og ledige kan komme tilbake i jobb. Men vi må være forberedt på at dette vil ta tid og derfor er det fornuftig med forlengelse til 1. juli, sa Asheim.

Forlengelsen av inntektssikringsordningen for lærlinger, gjelder for lærlinger som er permitterte nå i koronatiden.

– Lærlinger som permitteres eller mister læreplassen sin til og med 30. juni vil få dagpenger. De som er innvilget dagpenger kan motta dagpenger i 52 uker, men ikke lenger enn ut året, sier Asheim.

Les også: På det verste var hver tiende lærling permittert – Nå er nesten alle tilbake i arbeid

Sikrer lærlinger lønn

I fjor høst omtalte Yrke at regjeringen ville at lærlinger etter 1. november ikke lenger skulle garanteres full lønn gjennom kompensasjonsordningen. Ordningen ble deretter videreført til å gjelde frem til 31. mars i år. Nå vil altså regjeringen forlenge den frem til sommeren.

Kompensasjonsordningen for lærlinger ble vedtatt av Stortinget 3. april i år.

Den sikrer at lærlinger på de laveste satsene får 100 prosent av sin lønn dersom de mister lærlingplassen eller blir permitterte.

Powered by Labrador CMS