Lærerne må ta opp kampen etter å ha vært lønnstapere i 15 år

Debatt: «Sliten, frustrert og oppgitt» er ord som kan oppsummere læreryrket skoleåret 2020.

Publisert

Jeg jobber som kontaktlærer på barnetrinnet, og vi lærere har nå stått i frontlinjen under hele pandemien. Vi har vært nødt til å omstille oss på dagen og vi taklet hjemmeundervisningen i mars på god måte. Nå har vi vært tilbake på skolen der vi vasker pulter, passer på kohorter og vasker hender til den store gullmedaljen.

Det sosiale blant lærerne på arbeidsplassen og på hjemmebane er lagt på vent hele året. Dette gjelder selvfølgelig for de aller fleste yrkesgrupper i år, men for oss lærere er dette ekstra viktig for å skape en så trygg hverdag for elevene, oss selv og alle de som er i risikogruppene.

Slitne og frustrerte lærere

Nå er vi mange som er slitne og frustrerte. Enkelte steder har det blitt innført hjemmeskole siste uken før jul, og det er mange som har ytret et ønske om det over hele landet. Da kunne vi ha fått senket skuldrene litt og forhåpentligvis hadde risikoen for en karantenefri jul blitt mindre. Dette er det dessverre noen som ikke kan nå og flere kan det bli.

Etterpåklokskap er vel et passende ord nå da vi ser at her jeg bor, har det kommet smitte i småskolen. Forståelsen for at det er til barnas beste den tror jeg alle forstår. Men en koronafri jul med besteforeldre er også viktig for barna, og samtidig som at denne julen ikke blir som tidligere ønsker man jo gjerne å feire med sine nærmeste.

Les også: Flukten fra læreryrket

Og så kan man spørre seg hvor mye faglig utbytte barna har av de to siste dagene før jul, annet enn litt for mye godteri som gjør deg kvalm og en julefilm de sikkert har sett før. Denne tradisjonen som tidligere år ble sett på som kos, er ikke det samme i år.

Vi jobber i et omsorgsyrke, og det som kommer først har alltid vært barna, men nå syns jeg vi kan tenke litt på lærerne. Jeg og mange i mitt yrke kjenner på frustrasjonen om å ikke bli hørt eller verdsatt i perioden vi har vært gjennom. Det snakkes om lærermangel og rekrutteringen av lærere går dårlig. Her mener jeg problemet ligger i prioriteringer.

I dagens samfunn har dessverre penger det meste å si. Mange velger bort lærerstudiene fordi lønningene er for lave. Det hjelper heller ikke at utdanningen har blitt femårig – dette betyr ett ekstra år med stipend og lån, og det gir deg ikke den lønnen en så lang utdanning fortjener.

I tillegg til dette har forbundet gått over hodene på medlemmene sine ved å godkjenne lønnsoppgjøret tross at flertallet stemte nei. Lenge leve demokratiet! Argumentene som har blitt brukt, er at det er et unntaksår vi står i grunnet pandemien. Og ja – selvfølgelig er jeg enig i at det er et vanskelig år og det vil gå ekstra utover barna som allerede har mistet nok.

På tide at lærerne blir hørt

Men nå er det på tide at lærerne blir hørt og at læreryrket blir verdsatt for den jobben som blir gjort. Hele poenget med en streik er jo at det skal gå utover noen for å fremme et poeng. Hvor mange år skal det gå før vi virkelig tar opp kampen etter å ha vært lønnstapere i 15 år? Dette er også med på å skape en enda større frustrasjon hos en allerede sliten gruppe, som snart ikke orker å kjempe mer.

Vi ser allerede at flere har valgt å førtidspensjonere seg eller finne seg andre jobber, og jeg er redd for at dette vil gjelde flere lærere om situasjonen ikke bedrer seg. Det hjelper ikke å brenne for jobben man har når dette er takken man får.

Lærerutdanningen

Her har også lærerutdanningen noe å jobbe med. Ja, du lærer mye fag og hvordan man analyserer en tekst fra a til å, og du må kunne Hedda Gabler på rams. Det man derimot ikke lærer, er hvordan læreryrket faktisk er, dette er et sjokk for mange. Hvem er det som lærer/viser deg hvordan man skal stå foran 30-40 foreldre og fortelle hvordan barna deres skal lære? Hvem gir deg tips til hvordan du kan takle en vanskelig barnevernssak? En skole består av så mye mer enn bare fag, og her har lærerutdanningen en stor jobb foran seg. Fokuser på de tingene man faktisk er borti i løpet av en hektisk lærerhverdag. Da vil kanskje færre falle fra.

Mange er sikkert uenig i mye av det jeg skriver, men dette er tanker fra en ung lærer som stadig lurer på om han har valgt riktig yrke og om han orker å stå i kampen i tiden som kommer.

Powered by Labrador CMS