Det har den siste tiden vært stor spredning av koronaviruset i Indre Østfold. Her står biler i kø for teste seg hos legevakten.

Lærere i Indre Østfold: Går litt vel fort i svingene

Rask økning i smittetallet i Indre Østfold i august førte til varsel om stengte skoler og barnehager. Søndag kveld kom det beskjed om åpning mandag. Lærere og barnehagelærere synes det går litt kjapt i svingene.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha registrert over 60 koronasmittede i Indre Østfold i begynnelsen av august, ble det vurdert å holde skoler og barnehager stengt. Men med en nedgang i antall nye smittede sist uke, ble det bestemt at skoler og barnehager likevel skal være åpne.

Utdanningsnytt har spurt lederen i Utdanningsforbundet Indre Østfold hva slags reaksjoner lokallaget har fått fra lærere og barnehagelærere på endringen?

– Det har kommet få reaksjoner så langt. Men det er kanskje ikke så rart, siden den siste informasjonen om hva som skjer i dag ble gitt på gårsdagens pressekonferanse. Det vi har merket oss er at noen lærere og barnehagelærere synes det går litt vel kjapt i svingene. De skulle gjerne hatt bedre tid til å forberede seg når endringer iverksettes. Samtidig vet vi jo at kommunen ikke kan gjøre noe annet enn å følge med på smittesituasjonen, følge de offisielle helserådene og ta avgjørelser fortløpende, sier leder Ingunn Solheim Tveten.

De har imidlertid bare fått noen få henvendelser fra enkeltmedlemmer som er bekymret for smittesituasjonen.

Tveten legger til at informasjonen Utdanningsforbundet Indre Østfold har fått fra kommunen har vært svært god.

– Som tillitsvalgte er vi blitt informert fortløpende. Vi er også blitt tatt med på råd og blir lyttet til. Det gjør det lettere for oss å svare på spørsmål vi får, sier hun.

Les også: Lærerforbund mener smittevernveilederen må gjennomgås på nytt

Fra gult nivå til gult pluss

I mai laget Folkehelseinstituttet en trafikklysmodell med rødt, gult og grønt nivå som medfører at kommuner selv kan beslutte å foreta endringer på kort varsel. Skoleåret starter, for de fleste elever og skoleansatte, på gult nivå.

Men selv om gult nivå medfører at barnehager og skoler skal drives tilnærmet normalt, er det rom for lokale tilpasninger. Indre Østfold har for eksempel nå gått fra gult beredskapsnivå til gult pluss.

– Det betyr at det er rom for noen flere lokale tilpasninger. Derfor kjøres det nå med en time kortere åpningstid i barnehagene og på to store ungdomsskoler i kommunen har de valgt å prioritere elevene på åttende trinn mandag. Deretter kommer resten av elevene utover i uken, forteller Tveten.

Ordføreren sa allerede søndag at noen elever på ungdomstrinnet og noen elever i videregående opplæring må belage seg på å starte skoleåret med hjemmeundervisning.

– Det er foreløpig sagt at nivå gult pluss skal gjelde i to uker. Dermed blir det ekstra spennende å følge med på situasjonen i vår kommune framover. En av grunnene til at det nå er en viss usikkerhet knyttet til smittesituasjonen, er at resultatene av andre gangs testing av nærkontaktene til dem som har testet positivt ennå ikke er klare. Det er også litt usikkerhet rundt inkubasjonstiden, sier Tveten.

Les også: Lærere i Oslo-skolen sier smittevernet ikke er godt nok

Testes to ganger

Folkehelseinstituttet har satt en grense på 20 smittede på 100.000 innbyggere for rødt nivå. Indre Østfold var i begynnelsen av august oppe i over 50 før nivået sank til 27.

På pressekonferansen søndag ettermiddag rettet ordfører Saxe Frøshaug (Sp) en stor takk til lokalsamfunnet, helsevesenet og ungdommene for at det ble mulig å lette på tiltakene igjen.

– Det er vår felles innsats som gjør at vi mandag kan åpne skolene og barnehagene og at vi sakte, men sikkert kan nærme oss det normale, uttalte han.

Kommuneoverlege Jan Børre Johansen uttalte til VG at over 60 personer er meldt smittet i kommunen den siste tiden. Lørdag ble det bekreftet tre nye smittetilfeller.

– Vi er bekymret for en lang inkubasjonstid. I vår prosedyre tester vi dag 3 og 7, så vi har en del nærkontakter vi venter på. Mange av de smittede tester ikke positiv før test nummer to, sa han.

– Vi venter på 40 slike dag-to tester. Det er fortsatt uvisst om vi har kontroll, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS