Europas skoler åpnes igjen trass i virusøkning.

Europas skoler åpner trass i virusøkning

Mindre klasser, færre timer og munnbind på både barn og voksne. Slik blir det på mange skoler i Europa i høst. Men foreldre er bekymret for smittespredning.

– Det er en tikkende bombe, mener David Rodrigo fra Salamanca i Spania. 41-åringen er talsperson for en gruppe foreldre i byen. Han vil ikke sende sine to sønner på sju og ni år på skolen når de spanske skolene åpner igjen 4. september, etter å ha vært stengt siden mars.

For Spania kjemper nå mot en ny koronabølge. Landet er nå blant dem som opplever den raskeste spredningen av viruset.

Les også: Tre skoler rammet etter smitteutbrudd i Kristiansand

Les også: Skole på Hamar stengt på dagen etter 18 smittetilfeller

Munnbind på seksåringer

Regjeringen insisterer likevel på at elevene skal tilbake til klasserommene. Men alle over seks år må bruke munnbind. Ved smitteutbrudd vil enkeltelever eller klasser bli satt i karantene.

Over 10.000 midlertidige lærere har blitt ansatt, størrelsen på klassene er redusert, og det skal gjennomføres 100.000 antistofftester på personalet, opplyser myndighetene.

Det beroliger ikke Rodrigo, som peker på at selv om barn sjelden blir syke, kan de smitte eldre og sårbare familiemedlemmer.

– De greier å holde sosial avstand i omtrent ti sekunder, sier han.

Også fagforeningene til lærerne kritiserer manglende bevilgninger til koronatiltak og har varslet om streiker i neste uke.

Les også: Anbefaler ikke munnbind i skolen eller på barn

Samme budskap

Samtidig kommer europeiske ledere fra både det politiske høyre, venstre og sentrum med et uvanlig likt budskap: Selv under en pandemi er det bedre for barn å gå på skolen.

I Frankrike har statsminister Jean Castex lovet å gjøre «alt» for å få elevene tilbake på skolebenken, trass i en femdobling av registrerte nye koronatilfeller den siste måneden. Britenes statsminister Boris Johnson har omtalt det som en «moralsk plikt» å åpne skolene som planlagt i september.

I Tyskland åpnet skolene tidligere denne måneden. Allerede har 41 av de 825 skolene Berlin rapportert om virusutbrudd, og tusenvis av elever er satt i karantene rundt om i landet. Tyske myndigheter er likevel fast bestemt på at en ny nedstenging av skolene er uaktuelt.

Les også: FHI: Ikke nødvendig å teste barn med luftveissymptomer

– Vann over hodet

Italia har valgt en lignende strategi som Spania. Der er skoleåpningen 14. september forberedt ved å hyre inn 40.000 midlertidige lærere og bestille 2,4 millioner ekstra skolebenker. Disse vil imidlertid ikke bli levert før i oktober, over en måned etter at undervisningen har startet.

Også I Italia må barn over seks år bruke munnbind – men bare dersom det er umulig å holde sosial avstand. Mange foreldre og lærere lurer på sin side på hvordan man skal greie å holde én meters avstand på de overfylte, gamle og ofte dårlig vedlikeholdte skolene.

– Myndighetene har tatt seg vann over hodet, sier Cristina Tedesco, foreldrerepresentant for en ungdomsskoleklasse i Verona.

Hellas har valgt å gjøre munnbind obligatorisk for alle skoleelever. Der blir også klassestørrelsen begrenset til maks 17 elever.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS