Byrådsleder Raymond Johansen (Ap.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap.

Oslo: Frykter underskudd vil bety kutt i barnehage og skole

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), ber om krisepenger. Alternativet er dramatiske kutt, sier han.

Publisert

–Koronakrisen gjør at vi har betydelig lavere inntekter og betydelig høyere kostnader, sier byrådsleder Raymond Johansen til Klassekampen.

Byrådet har regnet ut at kommunen ligger an til å tape totalt 2,4 milliarder kroner i år på grunn av krisen. De tilskuddene de har fått fra staten så langt utgjør om lag 1,3 milliarder.

Johansen minner om at det kommunen bruker penger på er ting som barnehage, skole, eldreomsorg, klima og sosiale tjenester.

– Jeg vil ikke forskuttere kutt, men det er dét vi bruker penger på i en kommune. Vi må etter loven levere et budsjett som er i balanse, sier han.

Johansen innrømmer at valgløftene til byrådet, om blant annet å utvide ordningen med gratis aktivitetsskole, kan ryke. Han mener Oslo kommune har behov for minst en milliard til fra staten for å dekke opp tapte inntekter og økte utgifter.

– Det kommer til å bli krevende. Vi står potensielt overfor milliardkutt, sier han til Klassekampen.

Krever mer til kommunene

I flere norske kommuner er de bekymret for konsekvensene av korona-krisen. Lederne for Utdanningsforbundet i Tromsø og Kristiansand er redde det vil bety ytterligere kutt i oppvekstsektoren. I begge kommunene er det allerede vedtatt kutt på flere titalls millioner kroner.

Opposisjonen på Stortinget krever at regjeringen legger mer penger på bordet.

SVs Karin Andersen mener kommunene trenger et tosifret milliardbeløp, og sier pengene må komme raskt.

– De trenger mer penger raskt og kan ikke vente helt til langt ut i juni, til revidert budsjett er ferdigbehandlet, før de får tilført dem. Da kan vi risikerer at kommunene går tom for penger og må kutte i drifta nå, i kultur, barnehager, skole og omsorg – noe som er det motsatte av det som trengs i denne situasjonen, sier hun.

Satte ned arbeidsgruppe

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup har satt ned et arbeidsutvalg som skal vurdere de økonomiske konsekvensene av koronaviruset for kommuneøkonomien.

Ifølge pressemeldingen fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal gruppen være ferdig med sitt arbeid og levere endelig rapport innen 1. april 2021. Årsaken er at noen effekter av korona-krisen, som for eksempel svikt i skatteinntektene, ikke vil merkes før årskiftet.

Powered by Labrador CMS