Setter av 35 millioner til nytt utstyr på yrkesfag i Oslo-skolen

Oslos byråd håper flere vil velge yrkesfag. Nå legger de millioner på bordet til nytt utstyr. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker at flere unge i Oslo skal velge og fullføre yrkesfaglig utdanning, og dermed gir vi et skikkelig løft slik at skolene med yrkesfag får bedre og mer moderne utstyr, sier utdanningsbyråd i Oslo, Julie Remen Midtgarden. 

– Yrkesfagelevene- og skolene har alt for lenge vært avspist med gammelt og dårlig utstyr, særlig i de tekniske fagene. Dette gjør vi nå noe med. 

Eller sagt med andre ord: Lommeboka åpnes. 

I forslaget til revidert budsjett som legges frem i dag settes det av 35 millioner kroner for å dekke oppgraderingsbehovet i utstyrsparken ved yrkesfagene. Det er mer enn hva som er bevilget til utstyr fra 2018 til 2023 til sammen.  

Demotiverte

En undersøkelse Utdanningsforbundet gjennomførte i 2020 viste at fire at ti lærere på yrkesfag på landsbasis sier at de mangler nødvendig utstyr. Dårligst står det til på elektro og teknologi- og industrifag.  

Julie Remen Midtgarden (H).

Og slik er det også i Oslo. I 2022 rapporterte hver enkelt skole inn hvilket utstyrsbehov de har på yrkesfagene. Konklusjonen var at en bevilgning på nettopp 35 millioner vil hente inn det samlede oppgraderingsbehovet. 

Byråd Julie Remen Midtgarden sier moderne utstyr er viktig for at skolene skal kunne utdanne fagarbeiderne arbeidslivet trenger. 

– Samtidig har mange elever blitt usikre og demotiverte når de starter læretiden fordi de ikke har hatt tilgang til og lært å bruke relevant utstyr på skolen, sier Midtgarden. 

Vil at 1 av 3 skal velge yrkesfag

I 2024 var det 1904 søkere til VG1 yrkesfag. Det er 147 flere enn i fjor. Samtidig ligger søkningen i prosentvis andel fremdeles under skoleåret 2015/2016, hvor over 30 prosent søkte yrkesfag. 

Byrådet håper de vil se bedre tall når de ruster opp maskin- og utstyrsparken. Målet er at 1 av 3 skal søke yrkesfag. 

– Det er et stort behov for faglærte i flere bransjer, særlig bygg- og anlegg, elektronikk, helsefag og restaurant og matfag blant annet, sier Midtgarden. 

– Det er like viktig å ha et fagbrev som å ha en mastergrad, og mulighetene er mange om du velger yrkesfag. Vi vet at næringslivet har et stort behov for faglært arbeidskraft, og i år så vi at søkertallene til yrkesfag gikk opp. Med bedre utstyr og lokaliteter på skolene tror og håper vi enda flere vil søke neste år. 

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS