Flere private skoler forbedrer elevenes resultater

Med flere elever i grunnskolen i private skoler, har både prøveresultater og sluttkarakterer blitt bedre i 9. klasse.

Publisert Sist oppdatert

Bedre resultater gjelder både for elever i de private skolene og i de kommunale skolene, og effektene ser man igjen helt inn i den videregående skolen, vider en rapport fra det svenske instituttet for arbeidsmarkeds- og utdanningspolitisk forskning, IFAU.

Det tok 8 til 10 år

Etter privatskolereformen i 1992 kan svenske elever velge mellom kommunale og frittstående skoler. Antallet private skoler har vokst kontinuerlig, og i dag går mer enn 12 prosent av grunnskoleelevene i private skoler.

Forfatterne av rapporten skriver at en høyere andel elever i private skoler forbedrer resultatene på nasjonale prøver og karakterer i 9. klasse. Dersom andelen elever i private skoler øker med 10 prosentpoeng i en kommune, så forbedres karakterene med 3–4 prosent.

Effekten fortsetter ut i den videregående skolen, og andelen som velger å gå videre på høgskoler øker med 2 prosentpoeng som følge av flere private skoler på grunnskolenivå. I tillegg tiden studentene tar høyere utdanning med nesten en måned i gjennomsnitt.

– Det tok 8 til 10 år etter at privatskolereformen ble iverksatt før vi ser en tydelig positiv effekt. Det kommer trolig av at det tok en stund før privatskolene ble mer enn et marginalt tilbud ute i kommunene, sier rapportforfatter Mikael Lindahl.

 

Endres ikke nevneverdig

Rapporten viser også at elevene i begge skoler, både den kommunale og den private, får høyere snitt på prøveresultater og karakterer, men forskerne er usikre på hvorfor.

– Vi vet ikke om det er konkurransen som gjør at skoler forbedrer seg eller hva det skyldes, sier Lindahl.

– Vi kan ikke utelukke at det finnes faktorer som vi ikke har funnet som påvirker resultatene, men våre resultater endres ikke nevneverdig når vi tar hensyn til en rekke mulige og ulike faktorer, sier den andre rapportforfatteren, Anders Böhlmark.

 

Annen rapport viser nedgang

I juni i år kom Manifest Analyse med rapporten "Fritt fall. Erfaringer fra privatisering og konkurranse i den svenske skolen".

Rapporten samler forskningsresultater og historier om utviklingen i den svenske skolen etter 20 år med privatskoler og konkurranse om elevene, og viser at Sverige har falt dramatisk. Les mer her

Powered by Labrador CMS