Utdanning og inntekt går i arv i flere generasjoner

Det er sammenhengen mellom forskjellige generasjoners inntekt og utdanning innad i en familie, viser en ny svensk rapport.

Publisert Sist oppdatert

At foreldrenes inntekt og utdanning spiller en stor rolle for barnas utdanning og inntekt, er velkjent.

Men ifølge en ny rapport fra det statlige svenske arbeidsmarkeds- og utdanningspolitiske forskningsinstituttet (IFAU), har også eldre generasjoner en overraskende stor innvirkning på både barnebarn og oldebarn.

Forskerne har sett på 900 slekter gjennom fire generasjoner med utgangspunkt i barna som gikk i tredje klasse i Malmø i 1938 med foreldre som er født på slutten av 1800-tallet til personer som er født på 1980-tallet og som ble ferdig utdannet på begynnelsen av 2000-tallet.

Det unike datamaterialet har gjort det mulig å studere hvordan utdanning og inntekt går i arv i slekter gjennom flere generasjoner. Undersøkelsen viser også at de med lavest utdannete forfedre imidlertid bare et ubetydelig overrepresentert blant dem som kun har grunnskoleutdanning.

– Resultatene tyder på at kultur og sosiale faktorer som kan være vanskelig å fange opp i statistikk og tallmateriale, betyr mye for en persons utdanning og inntekt gjennom flere generasjoner, sier Anna Sjögren, som er en av forfatterne bak rapporten.

Powered by Labrador CMS