NHO vil fjerne mastergrader

For å skape en grønn framtid mener NHO det må kuttes i antall studieprogrammer ved universiteter og høyskoler. Det må bli færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag.

– Det er en klar systemsvikt når vi ser at den store veksten innen utdanning har skjedd i samfunnsfag og humanistiske fag. Til sammenligning er kapasiteten innen realfag og ingeniørfag lite utvidet, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til  Aftenposten i forkant av NHOs årskonferanse torsdag denne uka.

Et notat som er laget til konferansen, har fått tittelen Made in Norway –  på jobb for en grønn fremtid. En av konklusjonene der er at det pågår en «pervers konkurranse om studenter».

– Tilbyr billige studier

Ved siden av færre studieprogrammer og færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag, mener NHO flere studenter må spores inn på realfag og teknologi. Over 900 ulike masterprogrammer er altfor mye, mener Næringslivets Hovedorganisasjon.

– Høyere utdanning er ikke styrt av relevans og kvalitet. Høyskoler og universiteter får betalt per studiepoeng. Da lønner det seg å bare tilby en masse forskjellige studier som er billige å drive, sier Lund.

– Jojo-tendenser

Norsk Studentorganisasjon (NSO) er enig i at det er en skjevfordeling i studietilbud som bør jevnes ut.

– For å ruste oss best mulig mot økonomiske endringer og omstilling, er vi avhengig av å ha høy kompetanse innenfor flere felter, sier NSO-leder Marianne Andenæs. Samtidig advarer hun mot å rope kun etter teknisk og realfaglig kompetanse.

– Da kan vi havne i samme situasjon som økonomi og administrasjon nå sitter i. Det er bare å gå et par år tilbake, så ropte både SSBs rapporter og det politiske Norge etter flere med kompetanse innen økonomi og administrasjon. Vi skaper unødvendige «jojo-tendenser», sier Andenæs. (©NTB)

Powered by Labrador CMS