Giske vil vurdere hvem som skal få eie høyskoler

Trond Giske, som leder Utdanningskomiteen på Stortinget, mener Westerdals-saken gjør at en ny debatt om hvem som skal få drive ikke-statlige høyskoler tvinger seg fram.

I forrige uke avslørte  Dagens Næringsliv at fusjonen mellom ABN Utdannings tre private høyskoler (Westerdals, NISS og NITH –  i dag Westerdals ACT) førte til at skolenes egenkapital ble frigjort fra lovens krav om bruk på studiene, og kunne tas inn i det overordnede konsernet ABN Utdanning –  av ABN omtalt som en «regnskapsmessig effekt.»

Fram til 2014 hentet eierne, brødrene Løvenskiold, ut 44 millioner i utbytte hver fra ABN Utdanning. Mandag ble det klart at 105 millioner skal tilbakeføres.

Selskapet skal ha fått over en milliard i statsstøtte siden 2001.

Trond Giske slår seg ikke til ro med at pengene er tilbakeført.

– Dette endrer ikke saken. Vi må få full klarhet i om departementet har tatt bekymringen fra Riksrevisjonen på alvor og få en gjennomgang av lovverket for å hindre at dette kan skje igjen, sier Giske til  Universitas.

– Vi må diskutere om private høyskoler i det hele tatt skal kunne eies av kommersielle interesser eller privatpersoner. Det kan være aktuelt med et krav om at private høyskoler som mottar statsstøtte skal eie seg selv, eller være eller eid av stiftelser, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS