Karakterene fra videregående mister sin verdi etter noen år

Dersom studenten har hatt et opphold mellom videregående og høyere studier, viser ikke lenger karakterene fra videregående hvilke studenter som har de beste forutsetningene til å gjøre det bra på høyere studier.

Det viser en rapport som er utarbeidet i Sverige av det det svenske statlige instituttet for arbeidsmarkeds- og utdanningspolitisk forskning, IFAU. Forskerne har sett på antall studiepoeng per termin og sammenliknet dette med hvor lang tid det har gått mellom videregående og høyere studier blant 6000 økonomistudenter.

Dersom studenten har hatt et opphold mellom videregående og høyere studier på tre år eller mer, forsvinner effekten av karakterene fra videregående. De konkluderer med at karakterene fra gymnaset kun har en effekt dersom man går direkte over til høgskoler eller universitet.

– Noen år etter videregående er det andre faktorer som har betydning for hvor bra en student gjør det i studiene, sier forsker Christina Wikström ved IFAU.

Forskerne har fulgt 5900 studenter som studerte økonomi ved svenske høgskoler og universiteter fra 1993 til 1996 og som startet studiene på ulike tidspunkt etter videregående skole.

Powered by Labrador CMS