Utdanning er nominert til årets nyhetsdekning for saken om lærer som forgrep seg på elever i 35 år

Det kom inn over 550 bidrag til årets konkurranse. Det å være blant de fem nominerte er derfor en veldig god prestasjon, uttaler arrangøren, Mediebedriftenes Landsforening.

Publisert

«Nivået i året konkurranse var skyhøyt!» skriver informasjonsansvarlig Trine Ohrberg-Rolfsrud i invitasjonen til årets prisutdeling i Bergen 10. mai.

Årets nyhetsdekning:

  • Bergens Tidende – Helikopterstyrten
  • Utdanning – Misbrukte elever i 35 år
  • Drammens Tidende – Den tyrkiske høsten
  • Kvinnheringen – Dei usynlege breva
  • VG – Treholt-avsløringene

– Det er veldig gøy, både for redaksjonen og for meg, at saken er blitt plukket ut i denne kategorien, sier Sonja Holterman.

 

Brukte ett år på saken

Utdanning er nominert for saken «Misbrukte elever i 35 år».  Journalist Sonja Holtermann brukte ett år på å kartlegge alle ansatte i skole og barnehage som er siktet, tiltalt eller dømt for overgrep de siste årene. Hun fant ut 73 menn og én kvinne har vært involvert i overgrepssaker siden 2010. 

– At så mange forgriper seg på barn i skole og barnehage var overraskende, og viktig å få belyst, sier Holterman.

I løpet av arbeidet kom hun over en sak som utpekte seg. En lærer i Tysvær hadde i løpet av flere tiår forgrepet seg på minst 20 gutter. Rektor, skolesjef, lensmann og flere i kommunen fikk vite om overgrepene, men læreren ble ikke stanset.

Når læreren til slutt ble avslørt i Tysvær, fikk han en god attest fra rektor og kunne dermed skaffe seg ny lærerjobb i Finnmark. Der begikk han nye overgrep.

 

Stort løft

Holterman intervjuet alle involverte parter, offer, overgriper, tidligere rektor, skolesjef og lensmann.  Serien om overgriperne i skole og barnehage, og spesielt saken om læreren i Tysvær, er nominert for årets nyhetsdekning.

– Jeg jobber i en redaksjon med seks skrivende journalister, og det var et stort løft for hele redaksjonen å la meg få lov til å jobbe med denne ene saken i ett år. Så det er stor stas å få anerkjennelse for jobben som er gjort, sier Holterman. 

Mediebedriftenes Landsforening er arrangør av prisutdelingen.

Juryen som skal vurdert de ti ulike klassene, består av: Terje Svendsen, Østlandsposten; Susanne Kaluza, Trigger; Martin Huseby Jensen, Journalisten; Kjersti Løken Stavrum, Stiftelsen Tinius og Trine Ohrberg-Rolfsrud, MBL.

 

Powered by Labrador CMS