Arkivverkets nye skolesider gjør det mulig både å laste ned materiale til undervisningen og presentere egne prosjekter om historie. Skjermdump fra nettsidene.
Arkivverkets nye skolesider gjør det mulig både å laste ned materiale til undervisningen og presentere egne prosjekter om historie. Skjermdump fra nettsidene.

Kongens nei og andre arkivskatter åpent for alle

– Historien tilhører oss alle. Med de nye skolesidene ønsker vi at enda flere tar i bruk de spennende arkivene våre, sier Patricia Haeck, prosjektleder for skolesidene i Arkivverket.

Publisert

Arkivverket har lansert egne skolesider. Her kan du laste ned gratis kilder og fotografier til bruk i undervisningen. Du finner også en rekke kildeoppgaver for elever på ungdomstrinnet og i videregående skole.

Sidene er ment som et nyttig supplement for lærere som underviser i historie og samfunnsfag. 

– Dette er offentlige arkiver som nå er tilgjengelig for alle, sier Haeck til Utdanning.

– Er opphavsretten for alt materialet avklart?

– Det skal det være, og vi er nøye med å henvise til kildene.

 

Deling

På skolesidene er det blant annet kildeoppgaver som Arkivverket har produsert i samarbeid med Nasjonal digital læringsarena – historie. Disse er listet opp etter tidsperiode og tema, slik at det skal være lett å finne fram.

– Du kan også lese korte artikler med inspirasjon hentet fra Arkivverkets rikholdige kildebank. Her blir det månedlige oppdateringer.

Arbeidet som elevene gjør med utgangspunkt i Arkivverkets kilder, kan bli publisert som en egen nettutstilling på skolesidene, til inspirasjon for andre. 

– Foreløpig er det bare Berlevåg ungdomsskole i Finnmark som har sendt inn, men vi håper flere skal gjøre det samme. Sidene er ment til å oppmuntre og inspirere andre lærere og elever. Vi håper også at de skal synes det er stas å få arbeider de laget publisert, sier Haeck.

– Kommer dere til å sjekke at det som blir publisert, er riktig?

– I utgangspunktet stoler jeg på at lærerne gjør det. Skulle det allikevel snike seg inn en faktafeil, kommer jeg til å gjøre dem oppmerksom på det.

Arkivverket er en landsomfattende etat som består av Riksarkivet, åtte statsarkiv i Oslo, Hamar, Kongsberg, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Også Samisk arkiv og Norsk helsearkiv hører til Arkivverket.

 

Powered by Labrador CMS