Da de måtte tømme bankboksen fant lokallaget en gammel skatt

Publisert

Da Melhusbanken skulle bygge om og avvikle ordningen med bankbokser, ble Utdanningsforbundets lokallag kontaktet.

– Vi har alltid visst at det var noe der. Vi har jo betalt leie for boksen, men ikke tenkt skikkelig over hva det var. Da vi skulle ned dit, tenkte vi det var en protokoll over sammenslåingen og ble til Utdanningsforbundet, forteller lokallagsleder i Gunhild Høvik til utdanningsnytt. Saken ble først omtalt i lokalavisa Gaula.

De ble ført inn til bankboksene og åpnet opp.

Det var en stor plastboks full av gamle bøker, og den eldste var fra stiftelsen av Melhus og Byneset Lærerlag i 1864. Det lå også protokoller og medlemslister fram til 1970-tallet, forteller hun.

– Hva gjør dere med dette funnet?

– Bøkene skal sendes til Riksarkivet.

– Hvorfor er dette et så viktig funn?

– Det viser blant annet at det har vært aktivitet i organisasjonslivet i dette området siden den gang. Vi ser også i økonomien at lærerlaget ga økonomisk støtte, blant annet til et medlem som ville reise til landsmøtet i Kristiania i 1915.

De har også funnet oversikt over betalinger.

– Hvor mye var kontingenten på den gang?

– På noen står det 2,50 kroner, mens andre betalte 1 krone.

Under krigen var det ikke så mange nedtegnelser, men det som står fra 1945 viser at det var aktivitet i laget under okkupasjonen.

– De holdt på i det skjulte. Det er artig å lese disse bøkene. Det er litt vanskelig å tyde noe av det, men for dem som kan det, tror jeg det er mye å få ut av dem

Powered by Labrador CMS