Randi Fossum skal sykle fra Bergen til Paris for å samle inn penger til barnekreftforskning. Foto: Privat
Randi Fossum skal sykle fra Bergen til Paris for å samle inn penger til barnekreftforskning. Foto: Privat

Lærer sykler til Paris for å støtte kreftsyke barn

I 2017 skal lærer Randi Fossum (55) sykle fra Bergen til Paris med sykkellaget Team Rynkeby. Sykkellagets formål er å samle inn penger til barnekreftforskning. Fossum er lærer på Li skole i Bergen.

Publisert

– Hva er bakgrunnen for ditt engasjement?

– I 2011 var jeg lærer for 26 herlige elever på 1. trinn, ved en barneskole i Bergen kommune. En av elevene mine døde av hjernesvulst dette året. Jeg var tett på eleven fra skolestart til hun døde og fikk være hennes lærer i et altfor kort liv. Møtet med henne er min største motivasjon for å være med å samle inn penger til barnekreftforskning, sier Fossum.

Barnekreftforeningen ble stiftet i 1982 av foreldre til kreftsyke barn. Den drives på frivillig basis av foreldre som har, eller har hatt, barn med en eller annen form for kreft. Foreningen har 14 fylkesforeninger rundt om i landet.

– Mange lærere Norge rundt vil oppleve å få en elev med kreft i sitt klasserom. Da jeg fikk vite at barnekreftforskningen ikke får statlig støtte, men utelukkende baserer sin virksomhet på innsamlede midler, da syntes jeg det var ekstra motiverende å bli med på en slik innsamlingsaksjon, sier hun.

 

Fem lag i Norge

Team Rynkeby er en veldedig organisasjon som samler inn og donerer penger til barnekreftforskning.

– Team Rynkeby har lag i alle de nordiske landene. Laget fra Bergen er nytt av året. Fire andre lag er allerede etablert i Norge. I 2016 samlet de norske lagene inn 5,7 millioner til den norske Barnekreftforeningen, forteller Fossum til Utdanning. Hun er lærer ved Li skole i Åsane i Bergen.

Sykkellaget Team Rynkeby ble opprinnelig etablert i 2002 i Danmark. Det skjedde da 11 mosjonister fra Rynkeby Foods, som er en juiceprodusent, bestemte seg for å sykle til Paris for å se innkomsten av Tour de France. De fikk sponset turen, og hadde en god del penger igjen da turen var gjennomført. Disse pengene donerte de til barnekreftavdelingen ved Odense sykehus.

 

Skal sykle 130 mil

– Hvordan forbereder dere sykkelturen til Paris?

– Vi er 32 stykker som skal gjennomføre 250 mil med trening før vi legger ut på de 130 milene til Paris. En så lang sykkeltur krever sitt. Derfor deltar vi i flere sykkelløp, blant annet Bergen–Voss og Skjærgårdsrittet. Paristuren skal vi sykle i sommerferien vår, i uke 28, i 2017, forteller Fossum.

Nå i forkant går tiden med til å samle inn penger. Vi sprer blant annet informasjon om Paristuren på våre egne Facebook-sider. Team Rynkeby har dessuten egen hjemmeside og egen Facebook-side. Vi er nå blitt utstyrt med egne drakter vi skal sykle i. Vi som deltar, finansierer både sykkelturen og alt utstyret selv, understreker Fossum.

– Det som samles inn av penger går direkte til Barnekreftforeningen. De som ønsker å bidra kan gå inn på vår Facebook-side, sier Fossum.