Elever som deltar på såkalte «extracurricular activities» i Fairbanks i USA må gå med på å kunne bli testet for både narkotika og nikotin. Ill.foto: Pixabay
Elever som deltar på såkalte «extracurricular activities» i Fairbanks i USA må gå med på å kunne bli testet for både narkotika og nikotin. Ill.foto: Pixabay

Skoler blir pålagt å teste elever for nikotin

Som en del av narkotestingen ved skolene i delstaten, skal elever i Nebraska også testes for om de har røykt tobakk.

Publisert

Årsaken til at skoleledelsen i Fairbury gjør dette, er den dramatiske økningen i vaping og e-sigaretter blant unge.

– Vaping og røyking har nådd epidemiske tilstander, uttaler skolesjef i Fairbury, Stephen Grizzle.

– På denne måten kan vi sjekke og forsøke å unngå at barna våre blir avhengige av nikotin. Både vaping og e-sigaretter strider med våre retningslinjer; derfor skal vi nå sjekke elevene våre, sier han ifølge channel3000.com.

Fairbury er en av de første countiene (kommune, red. anm.) i USA som iverksetter testing av nikotin av elever. Dette gjelder imidlertid kun for elever som deltar i såkalte «extracurricular activities», eller aktiviteter som ligger utenfor den obligatoriske skoleplanen. Dette gjelder blant annet idrett, skolekorps og en retning som heter «Future Business Leaders of America».

De to siste årene har disse elevene måttet undertegne av avtale som gjør at de kan sjekkes for narkotika månedlig. Tidligere i sommer ble nikotin også en del av denne testingen. Elevene sjekkes gjennom urinprøver.

Om lag 60 prosent av elevene deltar i slike aktiviteter og 10 prosent av disse testes ved tilfeldig uttrekning en gang i måneden. Når det gjelder testingen av nikotin, skal grensa settes så høyt at elever som er utsatt for passiv røyking ikke omfattes.

Så langt har en håndfull elever hvert år testet positivt.

For å unngå at unge røyker e-sigaretter eller driver med vaping, har delstaten Nebraska hevet aldersgrensa for disse produktene fra 18 til 19 år.

Powered by Labrador CMS