Haugesund tester ut heldagsskole

I to år skal elevene ved Austrheim skole i Haugesund få lunsj, leksehjelp, fysiske aktiviteter og et kulturtilbud på skolen. Prislapp 13 millioner.

Publisert

– Det er en billig investering i fremtiden. Vi vet at rundt 15 prosent av elever ikke spiser frokost før de går på skolen. For å få ned frafall og dyrke elevenes talenter, er mat en del av det vi må legge til rette for, sier Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) sier til NRK som først omtalte saken.

Summen på 13 millioner inkluderer også ombygging av kantina i bydelshuset til skolekantina og andre oppgraderinger av skolen.

Det nye skoletilbudet er obligatorisk og innebærer at skoledagen varer fra 08.30 til 15.00. I tillegg er det SFO før og etter skoletid.

De to årene prosjektet skal pågå skal det også kjøres et forskningsprosjekt, for å se hvilken virkning tilbudet har på elevene.

Fjernet fra partiprogram

Både Arbeiderpartiet og SV gikk tidligere inn for heldagsskole, men begge partiene har fjernet begrepet i sine partiprogram.

SVs Kristi Bergstø presiserte overfor Aftenposten tidligere i år at det politiske innholdet likevel er det samme som før.

– SV ønsker en praktisk og variert skoledag med mat og fysisk aktivitet, der lekser gjøres på skolen, sa Bergstø.

I Arbeiderpartiets program heter det blant annet at de vil "vurdere å utvide antall timer på skolen for de yngste elevene slik at det blir mer tid til både fag og lek" og "innføre et sunt, enkelt skolemåltid i løpet av dagen".

Også Senterpartiet vil innføre et gratis skolemåltid for elever i grunnskolen og videregående skole.

– Utjevner forskjeller

Da FHI-direktør Camilla Stoltenberg i 2019 la frem rapporten fra ekspertutvalget hun ledet, inneholdt den 64 forslag til hvordan man kan utjevne kjønnsforskjeller i skolen. Et av dem var å innføre heldagsskole for 1.–4. trinn.

– Vi foreslår ikke å utvide timetallet til undervisning, men at timene spres over en større del av dagen. Målet er at barna skal gjøre ferdig lekser på skolen og at skoledagen skal inneholde mer fysisk aktivitet og frilek, uttalte Stoltenberg.

Powered by Labrador CMS