Byrådsleder Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen orienterer om koronasituasjoen og hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover.
Byrådsleder Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen orienterer om koronasituasjoen og hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover.

Oslo forbereder seg på gult nivå i videregående skole fra mandag

Oslo planlegger å gå fra rødt til gult nivå i videregående skoler fra mandag av. En endelig avgjørelse fattes før helga. Samtidig varsler byrådsleder Raymond Johansen at de ønsker kontroll over tiltakene i hovedstaden.

Publisert

– Vi forbereder oss, per i dag, for å gå til gult nivå i videregående skole fra førstkommende mandag, men vil komme tilbake til endelig avgjørelse før helga, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på tirsdagens pressekonferanse.

– Andre lettelser vurderes løpende, og kommer til å bli innført gradvis og kontrollert. Det betyr at vi ikke slipper opp fra en dag til en annen, men gradvis beveger oss mot en åpnere by, fortsatte han.

Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler i hovedstaden gikk tilbake til gult nivå i forrige uke. Oslo har vært sosialt nedstengt siden 9. november.

Les også: Munnbind for barnehagetilsette, songforbod og testing – slik er tiltaka i skular og barnehagar i Norden

Vil ha kontroll over tiltakene

Under pressekonferansen varslet også byrådslederen at Oslo nå ønsker å ta kontrollen over tiltakene. Nasjonale tiltak bestemt av regjeringen gjelder også for Oslo for tiden.

– Jeg er oppriktig bekymret for om Oslo nå nærmer seg et bristepunkt, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Han mener byrden av koronatiltakene er for tung og sier det uaktuelt for Oslo å skulle ligge på nærmest null smitte før tiltakene kan lettes på, sier han.

– Vi ser altfor godt at tiltaksbyrden er for tung. At folk nå har levd lenge nok i en stengt by. Jeg er oppriktig bekymret for om Oslo nå nærmer seg et bristepunkt, sier byrådslederen.

– Prekært

Han reagerer også på at Oslo har havnet helt nede på 197. plass av norske kommuner for vaksinegrad.

– Det mener jeg rett og slett ikke står i forhold til den trusselen vi møter her. Det står ikke i forhold til de tiltakene nasjonale helsemyndigheter mener oslofolk må leve med, sier Johansen.

Byrådslederen mener forholdsmessighet må være styrende for vaksinering og viser til at mange kommuner knapt har smitte, men er i gang med vaksinering av folk i 60-årene.

– De nye variantene av viruset har gjort spørsmålet om fordeling av vaksiner enda mer prekært. Vi har et tidsvindu nå hvor vi fortsatt kan rekke å vaksinere før de nye muterte virusene får spredt seg og tatt over.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS