Rektor: – Juleballet tar oppmerksomhet bort fra læring

Østerås skole i Bærum har avskaffet det tradisjonelle juleballet. En av grunnene er at arrangementet tar oppmerksomheten bort fra skolearbeid og læring.

Tidligere denne uka ble det kjent at Østerås skole i Bærum avvikler tradisjonen med juleball. Etter at det ble kjent at juleballet avvikles, har mange medier skrevet om saken. Et raskt nettsøk viser at det ser ut til å være saker om pengebruk og sosialt press knyttet til ballet som dominerer.

Imidlertid oppgir skolen også faglige grunner til at beslutningen ble tatt. I et informasjonsskriv fra rektor Ronny Hoset på skolens hjemmeside står det blant annet: «Det er naturlig at det knytter seg spenning og forventninger til en slik kveld i dagene forut. Vi har i de senere årene registrert at elevene begynner å planlegge tidligere ved å opprette ulike facebook-grupper knyttet til valg av kjoler osv. For mange starter denne prosessen mot slutten av 9. klasse. Dette er det siste og viktigste året i grunnskolen og skolen kan ikke stå ansvarlig for et arrangement som i så stor grad tar fokuset bort fra skolearbeid og læring.»

Det har ikke lyktes Utdanning å få utfyllende kommentarer fra rektor Hoset i løpet av torsdagen.

Les hele informasjonsskrivet her.

 

Elevprotest

Kort tid etter at elevene ved skolen fikk vite at de ikke vil kunne gå på juleball, tok noen av dem initiativet til Facebook-gruppa «Vi vil ha juleball 2016 – Østerås skole». Allerede første dag fikk gruppa 500 likes, og Sara Myklebust Eggen (14), som er en av initiativtakerne, uttalte til NRK at hun håpet rektor ville ta elevene på alvor.

Rektor Ronny Hoset uttalte til NRK at han har forståelse for elevenes reaksjon, men at det ikke vil komme på tale å arrangere flere juleball. Han begrunner det blant annet med at skoleballet gir grobunn for utestenging og får fram sosiale forskjeller mellom elevene.

Til dette kommenterer Myklebust Eggen at Hoset snakker om hendelser som har skjedd tidligere med andre kull. – Vi har ikke blitt gitt en sjanse til å vise at vi kan greie dette, sier 14-åringen. Dersom det ikke blir juleball i skolens regi i 2016, kommer elevene til å arrangere ball på egen hånd, opplyste Myklebust Eggen.

Rektor Hoset på sin side ønsker å snakke med de ulike organene i skolen om muligheten for å arrangere en sosial kveld på neste års 10. trinn. «Her skal overskriften være sosial tilhørighet, inkludering og samhold for alle elevene på trinnet, uten stress og press i for- og etterkant av arrangementet.» står det i informasjonsskrivet på skolens hjemmeside.

Også Elevorganisasjonen mener det er feil å avvikle ballet. Leder Kristoffer Hansen sier til VG at han synes dette høres ut som en quick fix for en rektor. – Man ser at det kan komme noen ubehagelige situasjoner, og i stedet for at skolen prøver å løse det, så forbyr man det, sier Hansen.


Rektor får støtte fra Utdanningsforbundet

Tormod Korpås, som er sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet og mangeårig rektor, støtter derimot avgjørelsen. Han mener at rektoren på Østerås skole har tatt en beslutning som synliggjør at det av og til må fattes upopulære beslutninger for å ta vare på elevene som en helhet.
– Her ser det ut som om rektor har forsøkt å endre på arrangementet tidligere. Noen ganger må en leder gjøre upopulære tiltak for å bryte en tidslinje, ta en pause og gi fremtidige elever en ny plattform. Det ser ut som om det er tilfellet i denne saken, sier Korpås til VG.

 

Powered by Labrador CMS