Kunnskapsminister Guri Melby vil kompensere fylkeskommunene for korona-utgiftene og deler ut 100 millioner ekstra til smittevern i videregående.
Kunnskapsminister Guri Melby vil kompensere fylkeskommunene for korona-utgiftene og deler ut 100 millioner ekstra til smittevern i videregående.

Fylkeskommunene får 100 millioner kroner til smittevern på videregående skoler

Flere videregående skoler har gått fra gult til rødt nivå, og nå foreslår regjeringen at fylkeskommunene skal få mer penger til økte smittevernkostnader.

Publisert

– Vi har hele tiden sagt at vi skal kompensere kommuner og fylkeskommuner for utgifter de har som følge av koronakrisen. Når smitten nå øker flere steder, ser vi behovet for en økning av skjønnstilskuddet til fylkeskommunene på 100 millioner kroner, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

– Regjeringen er opptatt av at fylkeskommunene som er hardest rammet, også skal få mest hjelp. Det er store forskjeller mellom fylkene når det gjelder hvor hardt rammet de er av korona, og det er viktig at pengene havner der behovet er størst, sier hun.

En kartlegging av hvilke fylkeskommuner som har hatt spesielt store kostnader under koronakrisen, bestemmer hvordan de 100 millionene skal fordeles.

Regjeringen foreslår også å kompensere friskolene med 50 millioner kroner for merutgifter som følge av covid-19-pandemien og å gi 30 millioner kroner til folkehøyskoler, vitensentre og freds- og menneskerettighetssentre.

Les også: Lærere i videregående skole er bekymret, men tar ansvar

Økte utgifter

Antallet smittede har i den siste tiden vært økende i mange kommuner og fylker. Flere videregående skoler har etter oppfordring fra regjeringen, gått fra gult til rødt nivå.

Rødt nivå innebærer at elevene deles inn i mindre grupper som gir behov for å kombinere fysisk og digital undervisning. Skolene får også øke utgifter til vikarer, renhold og smittevernutstyr, i tillegg til utgifter til ekstra lokaler og skoleskyss.

- Ekstra renhold, og vikarer sto ikke i skolens budsjetter da de ble laget for 2020. Derfor foreslår regjeringen ekstra penger til fylkeskommunene. Med økende smitte er det en krevende jobb for skoleeiere og lærere, men vi har ett felles mål. Barn og unge skal rammes minst mulig, sier Melby.

Les også: Utdanningsforbundet mener lærernes trygghet er glemt i smittevernrapport

Powered by Labrador CMS