Til høsten blir Roar Fiveland eneste mannlige lærer på skolen. Nå foreslår han og Utdanningsforbundet i Sauda guttepoeng i inntaket til lærerutdanninga. Foto: Sonja Holterman
Til høsten blir Roar Fiveland eneste mannlige lærer på skolen. Nå foreslår han og Utdanningsforbundet i Sauda guttepoeng i inntaket til lærerutdanninga. Foto: Sonja Holterman

Roar søker mannlig kollega

Til høsten pensjonerer hans mannlige kollega seg. Da blir Roar Fiveland eneste mannlige lærer på Austarheim skule i Sauda.

Publisert

Fiveland er lærer på barneskolen Austarheim i Sauda. Han er med på Rogaland sitt fylkesårsmøte, og har en hjertesak.

– Min mannlige kollega går av til høsten. Da blir jeg eneste mann på skolen, sier han.

 

Særbehandling av menn

Nå vil han ha flere menn inn, både i sin skole og i resten av Skole-Norge. Fiveland og Utdanningsforbundet i Sauda foreslår derfor guttepoeng i inntaket til lærerutdanninga. 

– Vi vet at elevene vil ha flere menn som lærere, og at kjønnsbalanse på arbeidsplassen er bra, sier Fiveland.

Fylkesårsmøtet i Rogaland stemte for et forslag om å jobbe for bedre rekruttering av lærere. I vedtaket står det at tiltakene må utredes.

I tillegg står det i vedtaket at organisasjonen må «foreslå mulige tiltak i forbindelse med den manglende kjønnsbalansen i både skole og barnehage.» Til slutt i vedtaket står det at organisasjonen må jobbe for å fjerne 4-kravet i matematikk ved opptak til lærerstudier.

Fiveland mener fortsatt at det å gi gutter som søker lærerutdanningen ekstra poeng, er en god idé.

– Flere andre studier har positiv særbehandling på bakgrunn av kjønn, med godt resultat. Nå bør lærerutdanningen gjøre det samme, sier Fiveland.

Lokallaget i Sauda mener at det er på tide med positiv særbehandling av menn ved studier og ansettelser i barnehage og skole.

 

Færre menn i utkanten

Også lokallagene i Sokndal og Vindafjord i Rogaland vil ha tiltak for å skaffe flere utdannede lærer, og flere menn inn i skolen. I Vindafjord er de bekymret over at det er så få mannlige lærere og barnehagelærere i utkantkommuner.   

– I små kommuner ser vi stor mangel på mannlige pedagoger. Dette gjelder særlig barnehage og i grunnskolen. Vi ønsker at Utdanningsforbundet må jobbe for å heve status og lønnen til pedagoger slik at yrket blir mer attraktivt for menn også, mente Utdanningsforbundets lokallag i Vindafjord.

Fylkesstyret i Rogaland fremmet et forslag for årsmøtet om å støtte denne saken.

Utdanningsnytt har tidligere skrevet om den skjeve kjønnsbalansen i skole og barnehage.

– Vi mener det er for få menn i læreryrket, og det blir stadig færre. Dette kan vi ikke sitte å se på, sier Fiveland.

 

Powered by Labrador CMS