Ny leder i Hordaland er skeptisk til profesjonsetisk råd

Anita Knapskog ble i dag valgt til ny leder i Hordaland. Hun tilhører dem som er skeptisk til profesjonsetisk råd.

Publisert

Knapskog ble klappet inn som ny leder. Hun hadde ingen motkandidater. Mildrid Kronborg Økland ble klappet inn som fortsatt nestleder, også hun uten motkandidater.

Anita Knapskog (43) ble i dag valgt til ny leder i Utdanningsforbundet Hordaland. Det siste året har hun arbeidet 60 prosent på Garnes ungdomsskole i Bergen og 40 prosent som tillitsvalgt i seksjon grunnskole i fylkesstyret i Hordaland. Hun vokste opp i Knapskog på Sotra.

- Jeg hadde et ønske om å vende tilbake til skolen etter å ha vært heltids tillitsvalgt i Utdanningsforbundet Hordaland siden 2009. Men da jeg fikk signaler fra flere lokallag om at de ønsket meg som ny leder, bestemte jeg meg for å stille til valg, sier Knapskog til Utdanning.

- Hva mener du om opprettelsen av et profesjonsetisk råd?

- Jeg hører med til dem som er skeptiske. Derfor er jeg spent på debatten inne i salen. Jeg er opptatt av at sentralstyret i Utdanningsforbundet skal uttale seg i saker som omhandler etikk og den profesjonsetiske plattformen vår. Jeg er litt usikker på mandatet til et nytt råd, sier Knapskog.

En annen faglig debatt som Knapskog er opptatt av, er innholdet i de nye mastergradsutdanningene. Hun mener innholdet i de ulike lærerutdanningene er like viktig å diskutere som lengden på dem.

 

Liker ungdomstrinnet

Knapskog har utdanning fra Universitetet i Bergen, med samfunnsfag, religion og praktisk-pedagogisk utdanning. Egentlig hadde hun ingen planer om å bli lærer.

- Jeg fikk jobb i ungdomsskolen da jeg var ferdig utdannet. Det var litt tilfeldig. Men jeg har aldri angret på det siden. Å møte barn i overgangen til å bli ungdommer er veldig spennende. Jeg synes det er flott å få lov til å følge dem opp i denne viktige fasen av livet, sier hun.

- I salen var det flere som etterlyste en større innsats for medlemmer som jobber i private skoler og private barnehager. Blant annet ble det etterlyst en egen hovedtillitsvalgt for private barnehager. Hva tenker du om det?

- Utfordringene i privat sektor blir neppe mindre framover, og alle medlemmer er like viktige. Derfor mener jeg at medbestemmelse og tariffavtaler i privat sektor er noe vi må jobbe med framover.

- Du er rask til å kommentere utdanningspolitiske og fagforeningspolitiske spørsmål i sosiale medier. Hvorfor det?

- Jeg er selvsagt opptatt av å være aktiv i Utdanningsforbundets formelt valgte organer,  men samtidig engasjerer jeg meg i de kanalene som finnes, inkludert i sosiale medier, sier hun.

 

Nestleder gjenvalgt

 Mildrid Kronborg Økland (44) ble gjenvalgt som nestleder. Også hun fikk stående applaus og var uten motkandidater. Deler av fylkesstyret ble også klappet inn mandag ettermiddag. Resten av valgene skjer i morgen.

På spørsmål om hvilke saker hun vil prioritere å arbeide med framover, sier hun:

- Av de politiske sakene er en av de store utfordringene arbeidstid i barnehage og skole. Medbestemmelse er et annet viktig felt.

God skolering av tillitsvalgte på alle nivåer ser hun også på som et viktig arbeidsfelt.

- Det trengs å sette inn mer ressurser til å arbeide med personalsaker og tvistesaker. Fylkeslaget har fått et økt omfang av slike saker i det siste, forteller hun.

Medbestemmelse knyttet til kommunereformen er et annet prioritert område.

- Hvordan medbestemmelsen skal utøves i private barnehager, særlig der selskapsstrukturen er uoversiktlig, er ett av feltene jeg vil legge vekt på å arbeide med, sier Økland.

Powered by Labrador CMS