Finnmark sier ja til profesjonsetisk råd

Noen kritiske røster ytret seg i løpet av debatten, men fylkesstyrets forslag om å gå inn for opprettelse av et profesjonsetisk råd, fikk klart flertall.

Publisert

Utdanningsforbundet Finnmark vedtok på årsmøtet i Alta å gå inn for opprettelsen av et profesjonsetisk råd. Saken var gjenstand for grundig debatt, og mange kom til orde.

Torill Klogh, hovedtillitsvalgt og lokallagsleder i Nesseby kommune, fortalte til delegatene at det hadde dukket opp mange spørsmål da saken ble diskutert i lokallaget. Det var usikkerhet om hvem som skulle delta i rådet og om hvilke saker rådet skulle behandle. Før årsmøtet kunne vedta om de var for et profesjonsetisk råd, var det viktig at mandatet var på plass, mente hun.

Bjørnar Mjøen, som like før var blitt gjenvalgt som nestleder, fortalte at han hadde tvilt seg fram til et ja.

– Vi trenger et råd, et råd som står fritt i forhold til Utdanningsforbundet, det vil gi rådet en annen legitimitet.

Lisa Bellika fra Alta var ambivalent til rådet. Hun fortalte at det ikke hadde vært lett å få implementert den profesjonsetiske plattformen på arbeidsplassen, og var ikke sikker på om profesjonen trengte et profesjonsetisk råd i tillegg.

– Jeg skjønner at vi må ha en vaktbikkje, men jeg er ikke sikker på at dette er det rette, sa hun.

Fylkesleder Kari Lium, som også bekjente seg som en eks-tviler, repliserte at man ikke burde se på rådet som en vaktbikkje, men snarere som en trekkhund, som kunne hjelpe profesjonen til å komme et skritt videre. Hvorpå Lisa Bellika returnerte til talerstolen og klaget på at bakgrunnsmaterialet for å ta en beslutning om opprettelse var i tynneste laget, «- så magert at trekkhunden umiddelbart ville ha blitt tatt ut av Finnmarksløpet».

Voteringen etter ordskiftet viste et klart ja til å støtte opprettelse av et profesjonsetisk råd. Av de drøyt 100 delegatene stemte kun 12 imot. Fylkesleder Kari Lium var fornøyd med vedtaket, og sa til Utdanning:

– Det har vært en god diskusjon, og det er viktig for oss å ha med innsigelsene som kom fram under debatten. Det er enda lenge til landsmøtet, og vi skal ha en god dialog med lokallagsledelsen om denne saken fram mot den tid. Skepsis er sunt.

Powered by Labrador CMS