Akershus-leder: – Lærermangel må gi økt lønn

– Lærermangelen må føre til økte lærerlønner. Det har vi ikke klart, sa leder Lene Hammergren Stensli da hun i dag åpna årsmøtet i Utdanningsforbundet Akershus på Lillestrøm.

Publisert

Lederen trakk fram at Akershus mangla 900 barnehagelærere i fjor. Høy gjennomsnittsalder blant lærere i skolen vil føre til lærermangel der i nær framtid. Antallet nye lærere fra lærerutdanningene er ikke høyt nok til å fylle opp.

– Men vi har ikke klart å få dette til å føre til høyere lønn. Vi må utvikle strategier for det, slik at vi vinner lønnskampen, sa Lene Hammergren Stensli til årsmøtet.

Situasjonen i vår, da Utdanningsforbundets ledelse tilrådde et meklingsresultat etter tariff-forhandlingene som ikke fikk flertall hos medlemmene, kalte hun «dårlig vertikal kommunikasjon».

- Strekk i laget, konstaterte fylkeslederen. Imidlertid ga hun sentralledelsen ros for de sjølkritiske grepa som er tatt etterpå. De har lagt grunnlag for en god debatt på Utdanningsforbundets årsmøte til høsten.

 

Kultur for kritikk

Likevel understreka Lene Hammergren Stensli at Utdanningsforbundet i tida framover må legge vekt på å bygge en kultur for kritikk. Undersøkelser har vist at ikke alle grupper føler seg like godt ivaretatt i organisasjonen.

– For å håndtere det trenger vi intern medlemsbrytning. Vi er ikke nyfusjonerte lenger, og burde være robuste nok til det, sa lederen.


Under press
 

Lene Hammergren Stensli trakk fram de detaljerte arbeidsmetodene Sandefjord kommune prøvde å pålegge grunnskolelærerne. Hun tok også opp forslaget til ny barnehagelov som vil at barnehageeier, ikke pedagog, skal velge språkkartleggingsverktøy i barnehagen. Dette så hun som eksempler på at lærernes profesjon var under press.

Et viktig punkt i lederens tale var at det organiserte arbeidslivet er under press, både nasjonalt og internasjonalt. Som eksempel trakk hun fram streiken blant pilotene i flyselskapet Norwegian.  

Powered by Labrador CMS