Porsgrunn UDF er «drittlei KS som arbeidsgiver»

Utdanningsforbundet i Telemark vil ha lærerne ut av KS og inn i staten.

Mot 45 stemmer, blant annet fra store delegasjoner som Skien, stemte Telemark for at forhandlingsansvaret for lærerne skal overføres til staten.

Det var Porsgrunn som startet opprøret på årsmøtet.

- Konflikten fra i fjor tilsier et brudd med KS, mener lokallaget.

Utdanningsforbundet Porsgrunn og blant annet flere personer fra Bamble går på tvers med fylkesstyrets anbefaling, og fremmer et forslag om at staten må overta arbeidsgiveransvaret for lærerne. Også fylkesstyremedlem Geir Evensen fra Porsgrunn går imot sitt eget styre, og vil ha lærerne ut av KS.

– Dette er allerede vedtatt i Akershus. Vi ser at fylkesstyrene er avventende, mens aktive lokallag er drittlei KS som arbeidsgiver. Dette vil vi minne sentrale ledd på. Grasrota har fått nok. Vi ønsker ikke å ha en arbeidsgiver som ikke har tillit til lærerne. Hva skjer i barnehagene – hva skjer i skolene. Vi er ikke lønnsvinnere, og vi kommer ikke til å bli det heller, spurte Geir Evensen retorisk.

– Vi vet hva vi har, og det sier vi nei takk til, fortsatte han.

 

– Mangler tillit

Også Astrid Danbolt (bildet under) fra Porsgrunn gikk på talerstolen og ba årsmøte om å bryte med KS.

– I høst hadde vi en streik og den gikk på tillit. Vi manglet tillit til kommunen som arbeidsgiver. Har det siste halvåret ført til at tilliten er gjenreist? Vi i Porsgrunn mener nei, og har fremmet saken om et brudd med KS. Tilliten er ikke gjenreist, sa Astrid Danbolt, delegat fra Porsgrunn på årsmøtet i Vrådal.

Hun presiserte at Porsgrunn-lærerne ønsker seg tilbake til staten som arbeidsgiver.

– Det var en arbeidsgiver vi en gang var fornøyde med. Og det kan hende at de få som er igjen i staten, gjerne ønsker seg at vi kommer tilbake, sa hun og presiserte at dette ville gi et slagferdig og samlet lærerkorps.

(Artikkelen fortsetter under bildet). 

 

– Staten ikke hva den var

Fylkesleder Harald Johansen gikk sterkt imot forslaget om å ta et brudd med KS.

– Staten som arbeidsgiver er ikke hva staten en gang var. Mange av oss har opplevd å ha tilhørt et statlig avtaleverk. Noen av oss opplevde de årene som de vanskeligste. En ting som er sikkert er at kommunens rolle som forhandlingsmotpart vil være fremtredende uansett hvor arbeidsgiveransvaret er, sa Johansen.

Han fremholdt at staten er en dårlig arbeidsgiver og viste til dårlige lønns- og arbeidsvilkår for høyskole- og universitetslærere.

– Bruken av midlertidige florerer i et omfang som privat arbeidsliv ikke kjenner til. Vi må ikke leve på en illusjon om at staten er en bedre arbeidsgiver, sa han.

 

Pest eller kolera?

Marit Myhrer fra Skien mener spørsmålet om KS eller staten er et valg mellom pest eller kolera.

– Men selv om KS har vist seg som en dårlig arbeidsgiver, så opplever vi nå lokalt i langt større grad å bli hørt nå enn før streiken. Vi opplever å bli tatt med på råd. Vi opplever derfor å ha mer tillit til den enkelte arbeidsgiverrepresentant i kommunen, enn til KS. Det er en svikt mellom kommunen og KS sentralt, sa Myhrer som mente at Utdanningsforbundet med streiken kan ha klart å vekke noen kommunale politikere.

– Det kan være et tegn på at vi er i siget mot noe bedre, sa hun.

Det er ventet vedtak om saken senere på årsmøtet.

 

Powered by Labrador CMS