Lederduo i Nordland vil ha kommunestruktur som sak på landsmøtet

Den nye lederduoen for Utdanningsforbundet i Nordland frykter at prosessen rundt kommunereformen skal true fellesskolen, og vil ha den som egen sak på landsmøtet.

Gerd Inger Simonsen er gjenvalgt som leder for Utdanningsforbundet i Nordland, mens Bitte Aasegg er ny nestleder. Lederduoen ble valgt ved akklamasjon på onsdag, fylkesårsmøtets første dag i Bodø.

Gerd Inger Simonsen går inn i sin tredje lederperiode, mens Aasegg er ny i nestledervervet. Hun har hatt plass i fylkesstyret den siste perioden, kommer fra Bodø og representerer barnehagesektoren.

 

Kommunestruktur

Kommunestrukturen blir en viktig sak for den nye lederduoen i Utdanningsforbundet i Nordland. Fylkesstyret har foreslått å fremme den som en egen sak på landsmøtet til Utdanningsforbundet.

- Kommunereformen kan bety at hele kommunekartet i Nordland endres. Vi frykter at denne prosessen skal true fellesskolen, sier Simonsen.

Både hun og Aasegg er redd for sentralisering, nedlegging av offentlige skoler, og dermed oppblomstring av private. Kommunereformen står på dagsorden på årsmøtet i Bodø. Delegatene skal behandle forslaget fra fylkesstyret om å få saken opp på landsmøtet.

De får også høre et foredrag av professor Audun Offerdal fra Universitetet i Bergen, om kommunereformen sett i lys av demokrati og folkestyre.

 

Folkeavstemning og frivillighet

I forslaget går fylkesstyret i Nordland inn for folkeavstemning i kommunene, og at all sammenslåing må være frivillig. De går også mot at store bykommuner skal overta ansvaret for videregående, og vil beholde generalistprinsippet.

- Vi er også opptatt av hvordan prosessen foregår, og vil følge med i hva slags forlovelser som skjer. Vi må arbeide for medbestemmelse gjennom aktiv involvering av de tillitsvalgte i prosessene, sier Aasegg.

Lederduoen er også opptatt av samarbeidet med de tillitsvalgte i kommunene.

- Dialogen og samarbeidet med de tillitsvalgte rundt omkring i kommunene er viktig. Det skjer mye på kommunenivået, og det er viktig at vi støtter de tillitsvalgte og er til stede, sier Aasegg.

Powered by Labrador CMS