Ståle Sand Kalkvik

Foreldrene reagerer: Ikke invitert til krisemøte om vold i skolen 

– Frykten er at krisemøtet ender med at partene peker på foreldrene som «problemet», sier leder for Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG), Ståle Sand Kalkvik.

Publisert Sist oppdatert

– Kunnskapsministeren sier hun skal snu alle steiner, da er det merkelig at hun ikke ønsker å ha med foreldrene i den diskusjonen, sier Kalkvik.

Han reagerer på at FUG ikke er invitert til det mye omtalte krisemøtet som skal ta for seg den økende graden av trusler og vold i skolen. Møtet skal ledes av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, og avholdes 24.mai.

FUG mener at det er viktig at nettopp foreldrene blir representert i en sak om utagering i skolen. I slutten av april sendte FUG derfor en appell til kunnskapsdepartementet og ba om at FUG fikk delta på møtet.

– Bak alle elever med en utagerende oppførsel står det fortvilte foreldre som ønsker det beste for sine barn/ungdommer. Skal vi få bukt med problematikken er det avgjørende å ha et godt skole-hjem samarbeid i bunn, skriver FUG i brevet.

På invitasjonslisten til møtet finner vi blant andre UDF, Lektorlaget og KS.

Men altså ikke FUG.

– Det er fint å se at FUG er engasjert i denne saken. Når det gjelder akkurat dette møtet, er det i hovedsak arbeidslivets parter i skolesektor som er invitert.

Det svarer KD i et brev som Utdanningsnytt har fått innsyn i.

Inviterer elevorganisasjonen

Kalkvik er ikke imponert over svaret fra KD, og mener argumentasjonen ikke holder mål.

– Elevene er involverte, så da er det rart at ikke foreldrene er det.

KD holder på sitt da Utdanningsnytt spør om en kommentar til om argumentasjonen holder mål. 

Madelen Kloster

– Til dette møtet er det arbeidslivets parter i skolesektoren som er invitert. I tillegg har vi invitert Elevorganisasjonen for at elevenes stemme skal bli hørt, skriver seniorrådgiver Anneline Svensen i en e-post.

Påtroppende leder for Elevorganisasjonen, Madelen Kloster, mener også det er rart at ikke FUG er invitert, og sier det er viktig at meningsmangfoldet blir så bredt som mulig i denne saken.

– Det er viktig at Elevorganisasjonen er med på møtet fordi det skal bestemmes regler som går utover alle elever, men det er kjipt at FUG ikke er invitert slik at flere kan tale barnas sak.

Redd foreldrene skal få skylden

Kalkvik mener debatten i media ofte ender opp med at foreldrene får mye av skylden for elevene utagering. 

– Frykten er at krisemøtet ender med at partene peker på foreldrene som «problemet», sier Ståle Sand Kalkvik.

Og legger til:

– Vi må slutte med pekeleken og ha dialog, og finne løsninger sammen.

Kunnskapsdepartementet mener på sin side at FUG kan sende inn innspill. 

– Vi tar gjerne imot FUGs innspill slik at vi kan ta det med oss inn i det videre arbeidet. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS