
Prisdryss for Utdanningsnytt på Fagpresseprisene
Utdanningsnytt vant hovedprisen og er årets fagmedium, og redaktør Kaja Mejlbo ble kåret til årets redaktør under Fagpresseprisene i Oslo tirsdag kveld.
I sin begrunnelse skriver juryen:
«Årets høyeste utmerkelse går til et fagblad som for alvor har styrket sin posisjon som den viktigste nyhetskilden i sin sektor. Ledestjernene, dybde, kritisk perspektiv, og inspirasjon har ført bladet til nye høyderekorder i 2024.»
«Utdanningsnytt har hatt rekordmange siteringer, rekordmange sidevisninger, rekordmange unike brukere, og rekordmange video- og lydprodukter. Da den internasjonale lærerdagen fylte 30 år sist oktober, stilte fagmediet med et spesialnummer med 30 reportasjer fra hele verden.»
Juryen peker også på graveprosjektet om private barnehagemilliarder som førte redaksjonen inn i samarbeid med E24.
«Det resulterte i en rekke gravesaker som ble frontet både i fagmediet og i VG, og skapte nasjonal debatt. »
«I tillegg kom sju nye podkastdokumentarer, 17 episoder til sammen, og 43 nye videoer til publikum . I 2024 har det rett og slett ikke vært stopp på hva dette mediet har fått til av redaksjonelle suksesser».
Utdanningsnytt ble nylig hedret med Excellence under Medieprisene i Bergen i mai.
– Å vinne selveste Fagpresseprisen er stor stas, sier ansvarlig redaktør Kaja Mejlbo.
– Det er en viktig anerkjennelse av det sterke lagarbeidet vi gjør hver dag. At vi har gode redaksjonelle rammer, gir oss mulighet til å teste, forbedre og hele tiden utvikle både journalistikken og produktene våre.
Redaktør Kaja Mejlbo ble også hedret med prisen Årets redaktør under prisutdelingen tirsdag.

Juryen kaller henne et fyrverkeri og en energibombe som har igangsatt en intensivert nyhetsovervåkning, med en sterk økning av lesere som oppgir fagmediet som sin viktigste nyhetskilde fra feltet.
Juryen skriver: «I løpet av kandidatens litt mer enn seks år lange karriere som redaktør i mediet, har antall digitale sidevisninger økt med mer enn tre-gangen, og antall daglige unike brukere økt med over 4-gangen. Og hun har åpenbart like godt grep om tall som om journalistikk – de siste par årene har hun skapt økonomi til ansettelse i tre nye journaliststillinger. »
I tillegg til disse to prisene, fikk også Utdanningsnytts journalister hederlig omtale.

Kari Oliv Vedvik, Geir Molnes og Kristin Slotterøy fikk hederlig omtale for arbeidet deres om bruk av kunstig intelligens i klasserommet, i kategorien Innertieren.
«Et solid stykke journalistikk som også er blitt sitert i flere av de nasjonale mediene», skriver juryen i sin begrunnelse.
Geir Molnes og Jørgen Jelstad fikk også hederlig omtale for sakene om barnehagemilliardene i kategorien Graveprisen. Juryen skriver blant annet:
«Journalistene har kombinert avansert innsynsmetode med dataprogrammering for å lage webscrapere og bygge sitt eget datasett. Slik ble det mulig å kartlegge alle transaksjonene der barnehager har blitt kjøpt opp av store pengesterke aktører. (...) Det journalistene her har gjort, er å undersøke grundig hva som har skjedd, og takket være dem vet vi nå hvordan over 200 privatpersoner som har solgt til kjedene, sitter igjen med gevinster på over fire milliarder kroner».
Første Steg og redaktør Line Fredheim Storvik fikk også hedelig omtale i kategorien Markeds- og utviklingsprisen.

«Juryen vil hylle evnen til å jobbe systematisk med vekst og utvikling, også gjennom selve journalistikken og det redaksjonelle produktet - for å nå ut til et større publikum. Passende nok for en barnehage-nær publikasjon har denne lyktes med å definere seks konkrete byggeklosser for vekst – og lyktes med å jobbe systematisk med klossene!»