hjemmelekser lekser foreldrehjelp

Slik kan foresatte støtte barnets skolearbeid

Debatt: – Her er sju råd som kan hjelpe deg å støtte ditt barns læring.

Publisert Sist oppdatert

Mange barn og unge strever med lekser og skolearbeid. Skolehverdagen er full av fag, krav og forventninger, og det kan være utfordrende for foresatte å følge opp når man står utenfor skolen selv. Fagstoffet kan være vanskelig, og mange foresatte føler at de ikke strekker til. Men du trenger ikke kunne alt – det finnes mange måter du kan bidra på. Her er sju råd som kan hjelpe deg å støtte ditt barns læring.

1. Engasjer deg i skolehverdagen
Foreldreengasjement har stor betydning for barns læring – både faglig, sosialt og emosjonelt. Vær nysgjerrig, spør hvordan dagen har vært, og hold deg oppdatert på informasjon fra skolen. Vis at du bryr deg, også når barnet blir ungdom. De trenger fortsatt struktur og støtte og ditt engasjement selv om de kanskje ikke alltid gir uttrykk for det.

2. Vis at skole er viktig
Når du signaliserer at skole og læring har verdi, bidrar du til utvikling av viktige holdninger over tid. Det handler ikke om at de skal bli best, men om å gjøre sitt beste. Å prioritere skole gir flere muligheter i livet – og det er helt greit at foresatte har forventninger til sitt barns skolearbeid.

3. Fokuser på innsats – ikke bare resultater
Ros innsatsen, ikke bare karakterene eller resultatene. Avtal tider for lekser, og bruk belønning ved behov. Og når dere har gjort det dere klarer – så er det godt nok. Det viktigste er å vise at innsats nytter og er forventet.

4. Hjelp med strategier for læring 
Det handler ikke bare om å gjøre leksene, men om å lære å lære. Hjelp barnet med å planlegge, dele opp oppgaver og å finne gode studieteknikker. Snakk med eleven om hvilke strategier de har lært eller kan bruke, som tankekart, BISON-blikk eller å aktivere forkunnskapene sine.

5. Skap struktur og forutsigbarhet
Skru av distraksjoner, lag planer for uka, og hjelp barnet å etablere faste rutiner. Dette gir trygghet – og gjelder like mye for ungdom som for barn. Gode vaner bidrar til mestring.

6. Tenk langsiktig
Skolen handler først og fremst om læring, ikke om å prestere her og nå. Læring kan være krevende, men unngå å gjøre oppgavene for barnet, og gi svarene for raskt. Barn og unge trenger å trene på å løse problemer, tåle ubehag og lære av feil. De trenger å øve på å stå i noen krevende situasjoner også. Det er ikke alltid viktig eller best å få til noe med én gang.

7. Vær i dialog med skolen
Ta kontakt om du lurer på noe, eller hvis dere møter motgang. Skolen vil også at alle elevene skal lære og lykkes. Spør hvordan du kan støtte barnet hjemme, og bruk skolens digitale plattformer. Husk at skolen har en langsiktig plan for elevenes utvikling, selv om det noen ganger innebærer å stå i noe som er vanskelig. Skolen har også mange elever å ta hensyn til, så ikke forvent at alt er optimalt tilpasset til akkurat ditt barn.

Til slutt: Det er du som kjenner barnet ditt best. Snakk med barnet om hvilke forventninger du har, og hvorfor – det kan gi forståelse og trygghet. Husk at ingen barn er like, og det finnes innen oppskrift som passer for alle.

Om forfatteren

Kjell Evensen er prosjektleder ved Universitetet i Innlandet. Han har lang erfaring som lærer i ungdomsskolen og arbeider i dag med veiledning av skoler og kommuner, hovedsakelig gjennom Desentralisert kompetanseutvikling. Han deltok i utviklingen av LK20 og er forfatter av flere bøker som omhandler læreplanforståelse og vurdering i skolen.

Powered by Labrador CMS