Melby sikrer inntektene til barnehagene

Foreldre slipper å betale for tilbud som er stengt, og private barnehager og kommuner kompenseres for bortfallet av disse inntekten. Nyheten blir møtt med glede hos både PBL og Utdanningsforbundet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette var en veldig riktig og viktig avgjørelse. Nå er vi veldig glade, på vegne av foreldre som trenger barnehagepass, og på vegne av våre ansatte, sier Anne Lindboe, administrerende direktør i PBL.

Tirsdag ettermiddagen kom beskjeden om at departementet har avgjort at foreldre slipper å betale for barnehage og SFO så lenge tilbudet er stengt på grunn av koronautbruddet, og at barnehagene skal få dekket bortfallet av foreldrebetaling.

Barnehagene skal også få utbetalt det vanlige tilskuddet fra kommunen.

– Dette vil gi barnehagene og SFO i offentlige skoler økonomiske rammevilkår som er stabile, og jeg forventer at vi unngår permitteringer. Dersom noen barnehager likevel skulle permittere ansatte, vil kompensasjon og tilskudd bli avkortet, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Anne Lindboe i PBL roser kunnskapsministeren for en rask avgjørelse.

– All honnør til Guri Melby som har tatt tak i denne problemstillingen. Avgjørelsen ser jeg på som en anerkjennelse av arbeidet ansatte i barnehager gjør, og hvor viktig det er at vi fortsatt kan tilby barnepass til foreldre med samfunnskritiske oppgaver, sier hun

Også i Utdanningsforbundet er de godt fornøyde.

– Dette er veldig gode nyheter! Dette gir en forutsigbarhet for våre ansatte i barnehagene. Jeg er helt enig med kunnskapsminister Guri Melby som nå forventer at vi unngår noen permitteringer, sier UDF-leder, Steffen Handal på udf.no.

Bretter opp ermene

PBL har tidligere oppfordret sine medlemmer til å unngå permitteringer. Men Lindboe forteller at det har vært en krevende situasjon for mange.

– Det har vært stor usikkerhet blant våre medlemmer, sier hun.

– Vi har vært i løpende dialog med departementet om å finne en løsning. Avgjørelsen som nå er tatt sikrer at barnehageansatte slipper å være redde for permitteringer om de må holde seg hjemme i karantene, eller ta seg av egne barn. Og det gjør at de som fremdeles kan jobbe, kan brette opp ermene og delta i den viktige dugnaden vi står oppe i, sier Lindboe.

Powered by Labrador CMS