Ingen skole for syriske barn i Tyrkia

Over 400.000 syriske flyktningbarn får ikke skolegang i Tyrkia, til tross for at myndighetene har åpnet landets skoler for dem.

Språkvansker og pengemangel er medvirkende årsak til at barna ikke får skolegang, konstaterer Human Rights Watch i en ny rapport.

Tyrkiske myndigheter må også ta sin del av ansvaret og må bli flinkere til å gi språkopplæring og informere flyktningene om hvilke rettigheter og muligheter de har, mener menneskerettighetsorganisasjonen.


Arbeidstillatelse

Human Rights Watch oppfordrer også tyrkiske myndigheter til å gi arbeidstillatelse til de syriske flyktningene, og mener dette vil gjøre det lettere for dem å brødfø seg selv og familien.

Mange flyktninger arbeider i dag svart til lave lønninger, og barna må derfor bidra til å skaffe familien inntekter.

Menneskerettighetsorganisasjonen oppfordrer også verdenssamfunnet til å «straks bidra med økonomisk og teknisk støtte» for å få flere syriske flyktningbarn på skolebenken i Tyrkia.


Utenfor leirene

Over to millioner syriske krigsflyktninger lever nå i Tyrkia, og av disse er 708.000 i skolealder.

Ifølge statistikk fra myndighetene var bare 212.000 av dem å finne på skolebenken i forrige skoleår.

I flyktningleirene går nærmere 90 prosent av barna på skole, men det store flertallet av syriske flyktninger lever utenfor leirene.

Tapt generasjon

Kontrasten er stor for de mange som har flyktet fra krigshandlingene i Syria. Før krigen gikk 99 prosent av syriske barn i grunnskolen, mens 82 prosent fortsatt opp gjennom ungdomstrinnet.

I dag er nesten tre millioner syriske barn som er på flukt i og utenfor Syria, uten skolegang, anslår FNs barnefond UNICEF.

– Framtida til en hel generasjon står nå på spill, sier Stephanie Gee i Human Rights Watch.

– Uten håp om en bedre framtid, kan desperate syriske flyktninger komme til å risikere livet, enten ved å returnere til Syria eller ved å legge ut på en farefull ferd mot Europa, sier hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS