«Jeg oppfordrer ungdomsskoleelever til å lage en fadderordning for asylsøkere»

Det som ikke et tungrodd byråkrati kan få til, kan dere klare med enkle midler.

Rundt på mottak for mindreårige asylsøkere, ofte langt fra kommunesentre, sitter mange barn og kjeder livet av seg. Etter noen få timer med undervisning, er de henvist til å tilbringe resten av døgnet på overfylte mottak med små muligheter til adspredelse.

De lengter etter familien sin, om de har noen, og mange sliter med å glemme alle de grusomhetene de selv har sett eller opplevd.

 

"Gi ungdommene opplæring i hva vi mener om likestilling mellom kjønnene og om respekt for menneskerettighetene"

 

Nå oppfordrer jeg dere ungdomsskoleelever og foreldre til å starte en fadderordning. Ta kontakt med nærmeste mottak og tilby dere å hente et eller flere av disse barna hjem til dere en eller flere dager i uka. Naboer kan gjerne gå sammen om å gi de en meningsfylt tilværelse.

Målet er å gi de en opplevelse av hvordan vanlige norske hjem med tenåringer har det. La dem delta i aktiviteter som norske familiemedlemmer har. Mulighetene er mange. Ta de med på treninger, i vennegjengen, på spillekvelder, til sammenkomster i lokalmiljøet, på besøk hos besteforeldre, la de være med når hjemmepizzaen lages eller når boller skal stekes, ta de med på turer, gjerne til hytta, og gi de noen lyspunkter i en ellers trist hverdag.

Her er det ikke snakk om å lage til storslåtte fester, men å invitere de til vanlige middags- eller kveldsmåltider. La de gjerne få delta i forberedelsene.

Hjelp de til å forstå og respektere norske lover. Gi ungdommene opplæring i hva vi mener om likestilling mellom kjønnene og om respekt for menneskerettighetene. Hjelp de til raskt å forstå og snakke norsk. Behandle de med respekt og gi de muligheter til å se hvordan vi praktiserer demokratiet vi er så stolte av.

Jeg oppfordrer ungdomsskoler og ungdomsforeninger i hele landet til å få elever og foreldre i gang med en slik fadderordning. Det som ikke et tungrodd byråkrati kan få til, kan dere klare med enkle midler.

Stå på for å gi noen barn en bedre hverdag og et håp om en lys fremtid! Det fortjener de.

 

Powered by Labrador CMS