Oppvekst- og kunnskapsbyrd Inga Marte Thorkildsen sier nei til å fremskynde juleferien i Oslo. Her under en pressekonferanse der de orienterer om koronasituasjonen i Oslo kommune.

Skolene i Oslo og Bergen framskynder ikke juleferien

Oslo-skolene vil holde oppsatt skoleplan for grunnskolen og først ta juleferie 18. desember. Heller ikke i Bergen blir det hjemmeskole før jul.

Mens Vestland fylkeskommune har bestemt at de videregående skolene i fylket skal ha hjemmeskole 21. og 22. desember, vil dette ikke gjelde for grunnskolen.

Det bestemte Bergen kommune mandag, skriver Bergensavisen.

– Smittetallene har gått kraftig ned de siste ukene, og det er nå lite smitte på skolene våre. Når smittesituasjonen tillater det, er det viktig at vi sikrer elevene et best mulig opplæringstilbud, sier rådgiveren til skolebyråd Endre Tvinnereim til avisa.

Ikke fått råd

Heller ikke i Oslo blir det noen hjemmeskole før jul, men der starter i juleferien uansett allerede den 18. desember.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) sier hun er klar over at smittespredningen i skolene den siste uken før jul vil ha stor betydning for mange familiers mulighet til å samles i jula, men peker samtidig på at smittetallene for Oslo er på vei ned.

– Debatten om eventuell hjemmeundervisning siste uken før jul ble reist da smittetallene var på vei opp. Nå ser vi at de strenge smittetiltakene har virket, og vi har ikke fått helsefaglige råd om at alle elevene bør holdes hjemme siste uken før jul, sier hun.

Andre kommuner rundt Oslo vurderer nå situasjonen.

Vurderer situasjonen

Kunnskapsminister Guri Melby (V) understreker i en epost til NTB at den enkelte kommune selv kan bestemme om elevene bør holdes hjemme den siste uken før jul, så lenge de tar vare på sårbare barn – og sikrer at elevene får det antallet skoledager de har krav på.

– Hvis en kommune ønsker det, kan de gjøre om på skoleruten, så lenge de holder seg innenfor rammene i lov og forskrift. Skoleruten varierer rundt omkring i landet.

– Det er fullt mulig å flytte på tidspunktet for juleferien, dersom man mener det er nødvendig i en kommune, sier Melby.

Les også: – Å stenge barnehagene i romjula kan være et godt tiltak, sier statsråden

Kan søke om permisjon

I enkelte kommuner, som Bærum og Nordre Follo, er 22. desember satt som siste skoledag før jul.

I Bærum skal skoleledelsen tirsdag bestemme om skolene skal ta juleferie fra den 18. i stedet, opplyser kommunen til NTB.

Også Drammen kommune hadde i utgangspunktet 22. desember som siste skoledag, men 1. desember vedtok kommunen å framskynde juleferien til 18. desember. Det samme gjelder i Skien, Porsgrunn og Bamble.

Nordre Follo har allerede bestemt at elever på barnetrinnet kan søke sin kontaktlærer om permisjon 21. og 22. for å kunne ta selvpålagt karantene. I ungdomsskolen blir det gjennomført digital undervisning disse to dagene, og ingen elever vil være på skolen, opplyser kommunen.

Lillestrøm kommune har som Oslo 18. desember som siste skoledag før jul.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS