Hver dag i mer enn to uker har Greta Thunberg (15) droppet skolen og sittet utenfor Riksdagen i sentrum av Stockholm. Hun deler ut løpesedler med teksten «Dette gjør jeg fordi dere voksne driter i framtiden min». Foto: Aftonbladet / NTB scanpix
Hver dag i mer enn to uker har Greta Thunberg (15) droppet skolen og sittet utenfor Riksdagen i sentrum av Stockholm. Hun deler ut løpesedler med teksten «Dette gjør jeg fordi dere voksne driter i framtiden min». Foto: Aftonbladet / NTB scanpix

"Politikere lytter ikke til fakta fra forskerne, så hvorfor skal jeg lære fakta?"

Etter Sveriges varmeste sommer noensinne streiker skoleleven Greta Thunberg (15) foran Riksdagen i Stockholm for å få politikerne til å ta kampen opp mot global oppvarming.

Publisert

Hvorfor skal man bry seg om å lære noe som helst i skolen, hvis politikerne ikke bryr seg om fakta uansett? Denne tanken fikk Greta Thunberg til å gå til skolestreik, skriver The Guardian.

Målet hennes er å skape oppmerksomhet om klimakrisen.

Hun nekter å gå på skolen før valget på ny nasjonalforsamling i Sverige er overstått 9. september. Et Sverige som har opplevd utallige skogbranner i den varmeste sommeren siden målingene begynte for 262 år siden.

 

– Hvorfor skal jeg lære fakta? 

Hver dag i mer enn to uker har Thunberg sittet utenfor Riksdagen i sentrum av Stockholm. Hun deler ut løpesedler med teksten «Dette gjør jeg fordi dere voksne driter i framtiden min».

– Jeg gjør dette fordi ingen andre gjør noe. Det er min moralske forpliktelse å gjøre hva jeg kan, sier hun til The Guardian. – Jeg vil at politikerne skal prioriterte klimaspørsmålet, konsentrere seg om klimaet og behandle det som en krise.

Til folk som sier til henne at hun burde være på skolen, viser hun til skolebøkene som hun har med seg. – Jeg har bøkene her, sier hun på feilfritt engelsk. Men hva mister jeg? Hva lærer jeg på skolen? Fakta betyr ikke noe lenger. Politikere lytter ikke til fakta fra forskerne, så hvorfor skal jeg lære fakta?

Protesten hennes kan nok overraske dem som er imponert over at svenske myndigheter vil gjøre landet karbonnøytralt til 2045.

– Det målet er for smått og kommer for seint. Det må framskyndes, sier Thunberg.

– Sverige er ikke er grønt paradis, landet har et av de største karbon-fotavtrykkene av alle.

Under streiken har hun gjort mye lekser og lest tre bøker, forteller faren hennes, Svante Thunberg.

– Hun skulle vært på skolen. Vi kan ikke støtte protesten hennes. Men vi respekterer at hun står opp for klimaet.

 

Lærer streiker også – regner med å miste jobben

– Lærerne mine er splittet i synet på det jeg gjør, sier Greta Thunberg. – Som privatpersoner synes de det jeg gjør er bra, men som lærere synes de jeg skal stoppe.

En lærer som har lagt ned arbeidet for å slutte seg til Thunbergs streik, er Benjamin Wagner (26). Han regner med å miste tre ukers lønn, og jobben, fordi han streiker.

– Vår manglende evne til å stanse klimaendringene ligner på forsøkene på å stanse første verdenskrig, sier han: – I årevis visste man at den var på vei. Massevis av møter ble holdt, men man greide ikke å hindre krigen.

– Greta er en bråkmaker. Hun lytter ikke til voksne. Men vi er på full fart inn i en katastrofe. Da er det eneste fornuftige å være ufornuftig, sier Wagner.

 

– Ett menneske kan gjøre en forskjell

Tegn i tiden kan tyde på at flere trekker samme konklusjon, skriver The Guardian. Etter de mer enn 60 skogbrannene i sommer har Miljöpartiet fordoblet støtten til rundt 6 prosent.

– Jeg er imponert over Gretas mot og innsatsvilje, sier Janine Alm Ericson.

Hun sitter i Riksdagen for Miljöpartiet.

– De politiske partiene i Sverige har ikke gjort nok. Takket være den hete sommeren er det nå enklere for folk å se hva klimaendringer kan bety, for oss og andre i Europa, hvis vi forsetter å late som ingenting.

Gretas lærere kunne be henne om å spare på strømmen og bremse papirbruken, men så dra av gårde til New York på ferie, ifølge The Guardian.

For Greta var dette ikke godt nok: – Alle tror vi kan løse krisen uten å anstrenge oss eller ofre noe, skrev hun i en artikkel som ble spredt via sosiale media og oversatt til engelsk. Hun rapporterer også jevnlig fra streiken via egen Twitter-konto.

Greta har Asperger. Men hun ser på det som en gave som har fått henne til å se og fatte klimakrisen. – Mer og mer folk kommer hit, flere og flere involverer seg. Jeg bryr meg ikke om jeg får trøbbel med skolen. Jeg tror at ett menneske kan gjøre en forskjell.

 

Powered by Labrador CMS