I oktober viste godt over 1000 Trondheims-elever solidaritet med Abbasi-familien. F.v: Silje Sliper, Taibah Abbasi, Mona Elfareh, Ehsan Abbasi og Yasin Abbasi. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen
I oktober viste godt over 1000 Trondheims-elever solidaritet med Abbasi-familien. F.v: Silje Sliper, Taibah Abbasi, Mona Elfareh, Ehsan Abbasi og Yasin Abbasi. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Elever fra Trondheim ble tvangsutsendt til Afghanistan i helga

To elever ved videregående skoler i Trondheim ble i helgen tvangsutsendt til Afghanistan sammen med familien. Moren deres ble syk og er sendt tilbake til Norge.

Publisert

Taibeh Abbasi (20), elev ved Thora Storm videregående skole i Trondheim, ble natt til søndag arrestert og tvangsutsendt til Afghanistan sammen med moren og søsknene Ehsan (16) og Yasin (22).

Lørdag morgen ble familien arrestert og lørdag formiddag ble de tvangsutsendt med fly, bekrefter politiet til NRK. Men på flyet ble moren Atefa Rezaie syk. Hun er nå returnert til Norge, mens barna hennes skal sendes videre alene til Kabul.

 

– Bare trist

Etter at familien Abbasi mistet oppholdstillatelsen i oktober 2014, har både medelever og andre engasjert seg sterkt for at familien skulle få bli i Norge. Også fredsprisvinner Malala Yousafzai har engasjert seg. Men fra Utlendingsnemnda fikk familien nylig nok et avslag om opphold i Norge.

Den opprinnelige fristen for å reise ut av Norge var 11. mars i fjor, men den ble utsatt slik at Taibeh Abbasi skulle få fullføre eksamen på Thora Storm videregående. Ehsan (16) har dette året vært elev ved Strinda videregående skole i Trondheim.

Rektor Anders Buhaug ved Thora Storm videregående skole, hvor de to eldste har gått, sier til NRK at de var hardtarbeidende elever med et stort sosialt engasjement.

– Dette er bare trist. Det er noe vi har fryktet, men vi er i sjokk. Vi hadde jo håpet at ungdommene skulle få en ordentlig skolegang og komme videre. Det gjør de ikke, uttaler han.

I mars i fjor samlet over 600 unge og voksne seg til en demonstrasjon for å vise sin støtte til familien.

 

– Helt ekstremt

De to yngste, Taibeh og Ehsan, har aldri vært i Afghanistan. De ble født i Iran. Familien flyktet fra Afghanistan da storebroren var to år.

I en sms til Adressa skriver Politiets utlendingsenhet (PU) søndag kveld at uttransporteringen av de tre barna er ikke avbrutt.

«To av barna er myndige, noe som gjør det mulig å gjennomføre en tvangsretur til Afghanistan», skriver Daniel Dragset, kommunikasjonsrådgiver i PU.

Familiens advokat Erik Vatne er nå i gang med å skrive en omgjøringsbegjæring. Han mener det er uforsvarlig å fortsette utsendingen.

Arrestasjonen har skapt sterke reaksjoner. Ifølge Adresseavisen møtte rundt 50 personer opp utenfor Sentrum politistasjon for å vise sin motstand mot tvangsutsendelsen søndag 16. juni. Blant dem var lærere og medelever fra Thora Storm videregående skole.

Tove Paasche, regionleder for Amnesty i Trøndelag og Møre og Romsdal er opprørt:

– Dette er jo en ren prinsippsak og en tvangsutkastelse av mennesker som aldri har bodd i Afghanistan. Jeg har nesten ikke ord. Det å la barna bli overlatt til seg selv er helt ekstremt, sier Paasche.

Ungdommene befinner seg nå på et hotell på flyplassen i Istanbul der de passes på av ti politifolk.