Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby under pressekonferanseen om vårens eksamener i ungdomsskolen og videregående opplæring.

Avlyste eksamener gir bekymring for hull i utdanningen

Etter at kunnskapsminister Guri Melby (V) mandag avlyste skriftlig eksamen i videregående skole, er flere bekymret for ringvirkningene.

Publisert Sist oppdatert

– Kunnskapsministerens avlysning av årets eksamen i videregående skole bør få alarmen til å ringe hos universiteter og høyskoler, sier Live Olsen Hølmo, leder i Econa Student, til NRK.

Econa er interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for studenter, siviløkonomer og masterutdannede innen økonomisk-administrative fag.

– Problemet er ikke om de er klare for eksamen, men om de faglig er klare for høyere utdanning, sier hun.

Eivind Aabakken, leder av Econas lokale studentgruppe ved Nord Universitet, frykter at flere kommer til å droppe ut.

– Er de ikke klare for overgangen fra videregående til universitet, må det innføres tiltak. Hvis ikke er det høyere risiko for at flere dropper ut. Det er det ingen som ønsker, understreker han.

Les også: Vårens skriftlige eksamener i ungdomsskolen og videregående avlyses

– Gjøres av smittevernhensyn

Kunnskapsministeren sier i en kommentar at hun er klar over at skoleåret ikke har vært ideelt og at mange elever har hatt flere perioder borte fra skolen, i tillegg til mer digital undervisning.

– Vi avlyser eksamen for å gi bedre tid til å prioritere arbeidet med opplæringen fram mot standpunkt og av smittevernhensyn, selvsagt. Ikke fordi vi er redde elevene ikke har lært noe, sier hun.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier han forventer at universitetene og høyskolene følger opp alle studentene, og tar særlig godt imot førsteårsstudentene.

Støtte hos lærerorganisasjonene

Både Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund har støttet Melby i hennes eksamen-avgjørelse.

– Selv om Utdanningsforbundet har anbefalt at eksamen burde avlyses helt på grunn av den usikre situasjonen som pandemien medfører, mener vi statsråden har funnet en rimelig mellomløsning mellom å forsøke å gjennomføre eksamen som normalt, og avlyse alle eksamener, uttaler Utdanningsforbundets leder Steffen Handal på udf.no.

Også hos Skolenes landsforbund mente de at elever og lærere hadde vært best tjent med at også muntlig eksamen for 10. klasse og VG3 blir avlyst. De er likevel fornøyd med løsningen som regjeringen har kommet med.

– Når statsråden per i dag likevel ønsker å avvikle muntlig eksamen for avgangselevene, har vi full tillit til at dette blir gjort på en fornuftig måte. Her er det blant annet viktig at faglærer kan utforme spørsmålene med utgangspunkt i det elevene har vært gjennom, slik også statsråden tar til orde for, sier SL-leder Anne Finborud i en pressemelding.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS