Drømmedag for prisvinnere

– Den beste premien er heldagsturen til Statfjord A, var prisvinnerne av Statoils realfagskonkurranse skjønt enige om da de 23. september fikk besøke Norges første og eldste oljeplattform.

– Nå er det bare for elever i 2. videregående å hive seg på årets konkurranse, reklamerer prosjektansvarlig for realfagsprisen i Statoil, Cathrine Strøm Nøstvold. Gulrota for dem som vinner konkurransen blir nok en gang besøk på oljeplattform – i tillegg til pengepremie.

– Det var besøket på oljeplattformen som fristet oss mest til å delta i konkurransen, forteller årets prisvinnere, Kristian Lans Syvertsen, Ottar Sandvik Aas og Einar Johan Ruud fra Mandal videregående, og Christopher Storm fra Kristiansand videregående Gimle. De tre førstnevnte samarbeidet om oppgaven, mens Christopher Storm arbeidet individuelt.
– Det kom inn rundt 100 besvarelser på oppgaven, der siste del, refleksjonsoppgaven, er den avgjørende i forhold til å vinne, opplyser Strøm Nøstvold, som gjerne ser at flere elever deltar.

En ny verden
At Statfjord A omtales som ”Den gamle Greker”, var nytt stoff for prisvinnerne som fikk vandre rundt på plattformen en hel dag med omvisning av kompetente fagfolk. Det meste, for ikke å si alt, var nytt og spennende. De unge gjester fulgte interessert med og fikk ros for sine mange spørsmål.

Å fly i helikopter var også førstegangsopplevelse. Den timelange turen fra Flesland til Statfjord A med plattformer, rigger og boretårn strødd i havet like nedenunder ga bokstavelig talt innsyn i hva Norge som oljenasjon er og betyr.
Turen til oljeplattform og helikoptertur var også førstegangsopplevelse for de to realfagslærerne som fikk være med, Oddvin Gaudestad fra Kristiansand videregående Gimle og Stein Aanensen fra Mandal videregående.
– Dette vil vi være med på flere ganger, sa lærerne, og lovte smilende å gå i gang med motivasjonsarbeidet for å få 2. klasseelevene også i år til å delta i Statoils realfagskonkurranse.

Trenger realister
Storm Nøstvold opplyser at det vanligvis også er jenter blant vinnerne, men i år var det kun gutter som stakk av med prisen.
– Det er stor mangel på fagfolk i Norge med realfagskompetanse. Vi håper med konkurransen å dyrke fram noen helter i klasserommet som igjen kan inspirere flere til å bli interessert i realfag, sier hun.

– Hva er det som gjør at dere er interessert i realfag?
Utdanning spurte de fire guttene på førstegangsbesøk på oljeplattform.

– Fordi det er der løsningen ligger, svarte Ottar Sandvik Aas enkelt.