Samler 25.000 elever til sjakkturnering hvert år

Danmark har hatt en organisasjon for skolesjakk i over 50 år. De utdanner skolesjakklærere på to-dagers kurs.


Foto; NTB-Scanpix/Martin Slottemo Lyngstad

Magnus Carlsen duellerer igjen mot inderen Viswanathan Anand i VM-kampen i sjakk.

VM-kampen spilles i Sotsji i Russland 7.-28. november.

Utdanning vil i VM-perioden publisere flere saker om bruk av sjakk i skolen.

Her er de offisielle nettsidene om VM-kampen.

Følg Utdannings serie om Sjakk i skolen på utdanningsnytt.no/skolesjakk.

Over 350 skoler tilbyr skolesjakk i Danmark, ifølge organisasjonen Dansk Skoleskak.

– Organisasjonen har eksistert siden 1960 i Danmark i større eller mindre grad. Etter en nedgang på 90-tallet, har skolesjakken i Danmark opplevd en stor vekst de siste ti årene, skriver Mads Jacobsen i en e-post til Utdanning. Han er generalsekretær i organisasjonen Dansk Skoleskak.

Les også: Vil ha stortingsdebatt om sjakk i skolen.

 

Egen sjakkdag

Hvert år arrangerer de Skolernes Skakdag, og i 2014 samlet det over 25.000 elever fra 189 danske skoler.  Magnus Carlsen er allikevel ikke særlig kjent blant de danske barna. 

– Det ble skrevet mye om VM-seieren til Magnus Carlsen i danske medier, men det er ikke mange danske barn som vet hvem han er. Isteden er det opplegg som Skolernes Skakdag og lærere som tilbyr skolesjakk, som betyr noe for oppslutningen om skolesjakken, skriver Jacobsen.

 

Vanskelig å finansiere

Organisasjonen Dansk Skoleskak selger lærerkurs, rådgivning, sjakkmateriale og læringsaktiviteter til skoler og kommuner. Jacobsen sier imidlertid at det er vanskelig å få finansering av virksomheten.

– Lokalt er det skolene selv som finansierer læringsaktivitetene, skriver Jacobsen.

Ifølge han mottar organisasjonen 450.000 danske kroner per år i offentlig støtte, men det utgjør kun ti prosent av budsjettet.

– Så vi mangler støtte fra staten, virksomheter og private, skriver Jacobsen.

Les også: Sjakkforbundet forbereder storsatsing på sjakk i skolen.

 

Ønsker en stor studie

Han mener skolesjakk er et godt verktøy i skolene.

– Gjennom sjakken lærer elevene å tenke seg om, og å vente på at andre tenker seg om. I motsetning til dataspill er det ikke hele tiden ”din tur” i skolesjakk. Dessuten blir barna bedre i matematikk, særlig problemløsning og mønstergjenkjennelse, skriver Jacobsen.

– Enkelte forskere mener det er svakt belegg i forskningen for å hevde at sjakk gir læringseffekter. Hva mener du om det?

– Skolesjakk støttes av danske eksperter og utenlandske undersøkelser. Vi har et stort ønske om å få gjennomført en skikkelig forskningsstudie på effektene, og vi har søkt flere store fond om støtte til dette, men dessverre uten hell, skriver Jacobsen.

 

Har du et tips eller gode historier om bruk av sjakk i skole eller barnehage? Ta kontakt med Utdannings journalist på jj@utdanningsnytt.no

Powered by Labrador CMS