Munnbindpåbudet gjelder for både ansatte og elever når de er utenfor klasserommene på Roskilde katedralskole på Sjælland

Alle må gå med munnbind på dansk katedralskole

Fra og med i dag må alle de vel 1500 elever og ansatte ved Roskilde katedralskole bruke munnbind.

Publisert

Kravet om munnbind gjelder utenfor klasserommet, melder dansk TV2.

– Før sommerferien hadde vi kanskje et håp om at vi kunne vende tilbake etter ferien til en nesten normal hverdag. De seneste dagers utvikling har imidlertid understreket at covin-19 er en like alvorlig trussel som før sommerferien, skriver rektor Claus Niller Nielsen i en pressemelding.

Det er lagt opp til at hver enkelt av de rundt 1500 elevene og ansatte må skaffe munnbindene selv.

I tillegg til kravet om munnbind er det lagt opp til at elevene skal holde seg til sine egne klasser og ha faste plasser. I tillegg har alle klasser fått tildelt faste toaletter, som skal ligge så nær klasserommet der klassen har mesteparten av sine timer, heter det i pressemeldingen.

Avisa Ekstra Bladet har stilt en rekke spørsmål som rektor ikke vil svare på, og han henviser til pressemeldingen. Blant disse spørsmålene er hvordan skolen vil håndtere elever som nekter å bruke munnbind og hva straffen vil være for ikke å etterkomme pålegget.

Ifølge TV2 ble Roskilde Katedralskole rammet av et koronautbrudd i juni etter at tolv elever hadde reist på helgetur til Sverige til tross for at danske myndigheter frarådet dette.

Les også: Direktør for barnevernet krever stans i fadderukene

Munnbind ved tett kontakt

Foreløpig er det ingen påbud om bruk av munnbind i Norge, men det kan komme anbefalinger om bruk av munnbind på kollektivtransport. Innen 14. august vil myndighetene komme med endelige råd om hvilke situasjoner det kan være anbefalt med munnbind.

Immunolog Anne Spurkland sa til Utdanningsnytt før helgen at hun selv kommer til å bruke munnbind når hun skal undervise sine anatomi-studenter. Hun ville også gjort det hvis hun hadde vært tett på yngre elever.

– Den situasjonen vi er inne i, er urovekkende, og det ser ikke lyst ut fremover hvis det stadig kommer nye smitteutbrudd, sa Spurkland.

– Hadde jeg vært sløydlærer, hadde jeg hatt på meg både munnbind og beskyttelsesbriller. Men det aller viktigste vi gjør, er å holde avstand så sant det er mulig, understreket hun.

Advokat Vidar Raugland, som har spisskompetanse i arbeidsrett, mener at lærere har rett til å bruke munnbind på jobb dersom de ønsker det.

– Hvis han eller hun har hørselshemmede elever som har behov for å lese på munnen, kan han nok bli nektet. Men i de tilfellene kan en klare å holde avstand. Men hvis noen lærere vil ha på seg munnbind for sin egen sikkerhets skyld, tror jeg nok smittevern trumfer det meste, sier Raugland.

Powered by Labrador CMS