Immunolog anbefaler lærere med nærkontakt å bruke munnbind og beskyttelsesbriller

Immunolog Anne Spurkland skal selv bruke munnbind når hun skal undervise sine studenter, og hun ville også gjort det hvis hun hadde vært tett på yngre elever.

Publisert Sist oppdatert
Anne Spurkland.

Anne Spurkland er lege, immunolog og professor i anatomi ved Universitetet i Oslo. Hun påpeker at det aller viktigste en gjør for å begrense smitte av covid-19, er å holde avstand.

– Ville du ha anbefalt lærere i skolen å ha på munnbind?

– Det krever litt hvis alle skal ha på seg munnbind. Men den situasjonen vi er inne i, er urovekkende, og det ser ikke lyst ut fremover hvis det stadig kommer nye smitteutbrudd.

– Selv skal jeg undervise studenter i anatomi, med hansker, frakk og munnbind. Og de skal ha på seg det samme, sier Spurkland.

Barn smitter mindre

– Lærere som er engstelig for smitte, bør de gjøre det samme?

– Vi tror ikke at barn smitter voksne like lett som voksne smitter hverandre. Men en lærer som er engstelig for smitte ved nærkontakt, bør få lov til å bruke munnbind. Ordinære munnbind beskytter bare i begrenset grad mot at du selv blir smittet. De hjelper mer mot at du ikke smitter andre, forklarer Spurkland.

– En sløydlærer som underviser mange klasser og må være tett på elevene, bør han ha på seg munnbind?

– Hadde jeg vært sløydlærer, hadde jeg hatt på meg både munnbind og beskyttelsesbriller. Men det aller viktigste vi gjør, er å holde avstand så sant det er mulig, sier hun.

– Vi må lytte til myndighetene og la de avgjøre hva en bør gjøre. Er det noe en lurer på, råder jeg alle til å ringe korona-telefonen. Jeg vil ikke ha covid-19, men jeg vil heller ikke at vi igjen skal stenge butikken, så følg de rådene som kommer, sier Anne Spurkland.

Smittevern trumfer det meste

Advokat Vidar Raugland har spisskompetanse i arbeidsrett og har en samarbeidsavtale med Utdanningsforbundet.

– Kan en lærer bli nektet å bruke munnbind på jobb hvis han ønsker det?

– Hvis han har hørselshemmede som har behov for å lese på munnen, kan han nok bli nektet. Men i de tilfellene kan en klare å holde avstand. Hvis noen lærere vil ha på seg munnbind for sin egen sikkerhets skyld, tror jeg nok smittevern trumfer det meste, sier Raugland.

– Er det anledning til å pålegge lærere å bruke munnbind?

– Da vil jeg også si at hvis det er av smittevernhensyn, så tror jeg at det vil være anledning til det. Jeg tror det vil være mulig å finne løsninger som tar hensyn til den enkelte, sier Vidar Raugland.

Anbefalinger om munnbind

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier det kan komme en anbefaling om bruk av munnbind, men at det ikke er aktuelt med et generelt påbud nå.

– Folkehelseinstituttet jobber med å gi anbefalinger rundt hvorvidt det er situasjoner i Norge der det kan være aktuelt å anbefale munnbind. Det vil si at det per nå ikke er planer om å gi et generelt påbud om munnbind når man er ute, for eksempel, sier Høie til NRK.

Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse fredag klokken 14. Der er det ventet at bruk av munnbind vil bli et tema.

Powered by Labrador CMS