En stor, dansk studie om røykevaner viser at e-sigaretten er blitt det mest vanlige rusmiddelet blant ungdom. Illustrasjonsfoto: Lindsay Fox/Pixabay

45 prosent av danske videregående elever røyker e-sigaretter

En undersøkelse fra København viser at 45 prosent av de eldste elevene har røykt e-sigaretter. I Norge er snus det mest brukte tobakksproduktet blant ungdom.

Publisert Sist oppdatert

En stor, dansk studie om røykevaner viser at e-sigaretten er blitt det mest vanlige rusmiddelet blant ungdom, skriver avisa Berlingske.

7.609 elever fra 7. til 9. klasse svarte på undersøkelsen, og 45 prosent svarte ja på spørsmålet om de har prøvd e-sigarett. Andelen som snuser er 24 prosent.

Norske snusere

– Andelen unge som røyker e-sigarett er veldig lav, sier Tord Finne Vedøy ved Folkehelseinstituttet. Vedøy er forsker ved avdeling for rusmidler og tobakk, og han er usikker på om e-sigaretten kommer til å slå an her i landet.

– Det er ting som tyder på at snus har tatt markedet for e-sigaretten, både blant ungdom og røykesluttere, sier Vedøy. Her i landet er det omtrent 1 prosent av hele befolkningen som røyker e-sigarett daglig, mens 25 prosent av menn mellom 16 og 24 år snuser. 16 prosent av kvinnene i samme alder gjør det.

– Vi ser ikke lenger noen økning i andelen unge menn som snuser, men fortsatt øker andelen kvinner som gjør det, sier Vedøy.

Pod-sigarett

I USA er en annen type e-sigarett blitt populær, nemlig Juul. Dette er en mindre og enklere variant av e-sigarett, og «juuling» er utbredt blant unge amerikanere. Dette er en batteri- og brennerenhet med utskiftbare pods med høyt innhold av nikotin.

– Juul er blitt en game-changer i USA, og vi vet ikke om den kommer til å bli like populær i Norge, sier Vedøy. Beholderen er mindre, finere og lettere å bruke, og dette gjør at man også i Norge må være på vakt.

– Vi må følge med og se hvordan dette utvikler seg, sier Vedøy.

Powered by Labrador CMS