#HVERDAGSPSYK

I denne boka finner lærere gode tips å ta med seg inn i samhandling med elever, ifølge anmelderen.

Bokas innledningssetning, somlegger opp til en optimistisk tone, gjorde at denne leseren ble fanget: «Alle vet at angst, depresjon, usikkerhet og vanskelige tanker og følelser er en del av selve livet, og ikke noe som må skjules fordi det er tegn på galskap.»

Men når jeg får tenkt meg om, kommer usikkerheten. Er det så enkelt at vi alle har dette klart for oss nå? Helt der er vi vel ikke, og slett ikke den oppvoksende generasjon som skal oppleve og lære å håndtere disse vanskelige delene av det å ha følelser.

 

Amygdala

Boka har gode eksempler på hvordan små og gjerne ubetenksomme kommentarer kan påvirke et menneskes forsvarssystem og utløse langt sterkere reaksjoner enn det som var meningen. Her viser forfatterne til amygdala, den lille «mandelen » i hjernen, som ofte får betegnelsen følelseshjernen. Det er en rød tråd i boka at følelsesmessige reaksjoner får en påfølgende forklaring av hva som skjer av fysiske reaksjoner i kroppen. Etter å ha lest denne boken, tenker man ikke lenger at følelser er følelser, at de går over. Her beskrives fysiske og varige reaksjoner.

 

Tilknytning

Skal man forklare følelser, er det uunngåelig å komme innom temaet tilknytning, et begrep som har bredt om seg i pedagogiske og psykologiske fagområder. Vi trenger å være en del av flokken, for å sitere fra boka. Det gjør oss også sårbare, fordi vi trenger andres aksept for å komme inn i og bli i gruppen. Også her er følelser. Mennesker som viser følelser, kan man nærme seg med et håp om å bli inkludert og trukket inn i fellesskapet. Følelser er nødvendig for å bygge varige relasjoner til andre.

 

Angst og depresjon

Folkehelsefiender som angst og depresjon er viet et kapittel hver. Her beskrives saklig hvor disse følelsene kan oppleves, både fysisk og psykisk. Man finner ikke alltid årsaken til at man blir overveldet av negative følelser, det kan være mange grunner til det. Men bekymring og mye å gjøre over tid blir regnet som en sikker vei til ubehagelige følelser og etter hvert en fysisk reaksjon. Her beskrives nummenhet, pustevansker og smerter i kroppen som fysiske tegn på angst. Depresjon rammer store grupper mennesker, og er så vanlig at det blir betegnet som vår tids forkjølelse. Oppstarten er ofte i ungdomstiden med en følelse av verdiløshet og fremmedgjøring. Å være trist for noe vondt eller leit er ikke depresjon, det er en normal emosjonell reaksjon. Å forstå hvorfor man blir deprimert er ikke alltid mulig, men den indre smerten er brutal og nådeløs.

 

At alle vet …

Psykisk helse er et fag som er på full fart inn i skole og barnehage. Og det er nødvendig i en tid der oppvoksende generasjoner har alle mulige valg for hvilket liv de vil velge. Men med valgfrihet følger også ansvar og krav om prestasjon. Det er her det begynner å bli slitsomt for mange av de som vokser opp nå. Og når noe er slitsomt, dukker det gjerne opp stressreaksjoner som kan ta form som angst og depresjon. Det er ikke mulig å tenke vekk alle mørke tanker ved bare å være positiv nok. De som vokser opp, vet ikke alltid at mørke tanker er en del av oppveksten.

Ofte vil de ha behov for hjelp til å snu negative tankemønster og å finne sin vei inn i voksenlivet. Så vi er ikke kommet så langt som at alle vet, ikke ennå. Aldersmessig strekker boka seg fra tidlig barndom til langt inn i voksen alder. Boka handler om vanlige mennesker i et vanlig hverdagsliv, og ligger ganske nær sjangeren selvhjelpsbøker. Men ikke avskriv den av den grunn, her er mange gode tips både for eget liv og til å ta med seg inn i samhandling med elever. Refleksjonsoppgavene som finnes mot slutten av hvert kapittel, gir god starthjelp i å legge til rette for diskusjon rundt temaene.

Powered by Labrador CMS