Lærebøker til 10 prosent av vanlig pris

Olav Henriksbø spør i et debatt innlegg om Kunnskapsløftet kan innføres i Flekkefjord. Hans kommune har langt fra nok penger til læremidler som er tilpasset Kunnskapsløftet. Som de fleste andre kommunene.

Publisert Sist oppdatert

Her er et svar på Olav Henriksbøs spørsmål, for det finnes en måte å produsere lærebøker på til ca. 10 prosent av vanlig pris som gjør det lettere for Flekkefjord å innføre Kunnskapsløftet:
Myndighetene bevilger en fast sum til en eller flere forfattere som lager ei eller noen få lærebøker i faget. Med gode kunnskaper i dagens kontorstøtteprogrammer som fore eksempel OpenOffice.org eller MS Office kan mange lærere produsere flotte og gode bøker. Kanskje med litt bistand fra noen konsulenter.

Boka i ulike arbeidsversjoner legges på Internett for allmenne kommentarer, kritikk og kvalitetssikring. Den ferdig boka legges på Internett – både i redigerbar og ikke-redigerbar form (såkalt PDF). Boka beskyttes av den såkalte Public Documentaion License (definert på Internett).

Direkte bestilling til trykkeriet
Trykkeriet sender ut bøkene direkte til skolene. Foreløpig er ei bok laget på denne måten. Det gir trolig en bokpris på ca. 10 kroner per bok ferdig levert skolene. Nettadressen til boka er www.kursing.no/oo/writer/.

Denne måten for lærebokproduksjon gir mange fordeler. Prisen blir ca. 10 prosent av vanlig pris. Allmennheten kan delta i bokutviklingen. Det gir en unik kvalitetssikring, og vi får til enhver tid oppdaterte lærebøker. Boka eller deler av denne kan vederlagsfritt lastes ned, kopieres og brukes i andre sammenhenger. Og forfatterne er sikret en fornuftig lønn for arbeidet.

Forlag og bokhandlere er altså unødvendige mellomledd i produksjon av lærebøker. De sentrale skolemyndighetene må ta ansvaret her! Det er vanvittig mye penger å spare.

Powered by Labrador CMS